СамокоВест

ОТ РБ внасят законови промени за сваляне номерата на МПС при тежки пътни нарушения

Споделете ни в

От РБ внасяме промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат сваляне на номерата на МПС, когато шофьорът е извършил тежко нарушение като превишаване на скоростта с 50 и повече км/ч.

Това заяви на обществена дискусия в Сливница за безопасността на отсечката Калотина – София Димитър Делчев, народен представител от Реформаторския блок, избран от Софийска област и член на правната и вътрешна комисии в парламента. Събитието беше организирано от Делчев и Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в парламента и заместник-председател на ДБГ. Поводът – оплаквания от страна на жители на Драгоман, Сливница и Божурище за безразсъдно каране от страна на преминаващи всяко лято гастарбайтери, които предизвикаха и тежката катастрофа край Драгоман в края на юли. В дискусията се включи заместник-областният управител на Софийска област, представители на ОДМВР – София, Областното пътно управление, Асоциацията на пострадалите при катастрофи, представители на местната власт от Драгоман и Божурище, на автофорумите, мотористите и гражданското общество.

Моята кауза като председател на транспортната комисия в Народното събрание е  безопасността на пътя. Не искам да сме първи по смъртност на пътя в ЕС, а да сме първи по брутен вътрешен продукт, каза Ананиев. Според думите му събираемостта на глобите от чужденци е много ниска – под 10%. От 13 346 глоби, наложени на чуждестранни граждани през 2015 г., само 524 са платени, това е недопустимо и създава усещане за безнаказаност, каза Ананиев.
Трябва да бъде повишена събираемостта на наложените глоби и за български, и за чуждестранни граждани, категоричен бе Делчев и добави, че ще бъдат предвидени законови промени, според които всеки, извършил нарушение у нас няма да има право да напуска страната преди да заплати, наложената му глоба. Ще настояваме за синхронизиране на системите на КАТ и Гранична полиция и при извършено нарушение и неплатена глоба на границата нарушителят да бъде принуден да плати, за да излезе, каза още той.
Делчев поясни, че се предвиждат и въвеждането на забрана за чужденци да напускат страната, когато срещу тях се води разследване.

По проблема с нарушенията по пътя и безразсъдното каране Ананиев добави, че органите на реда трябва да направят анализ на участъците с концентрация на пътно-транспортни произшествия и там да бъдат поставени видеокамери и да има засилено полицейско присъствие.