СамокоВест

От ОБТ „Български лейбъристи“ искат касиране на изборите в Ярлово

Споделете ни в

Izbori 2014От ОБТ „Български лейбъристи“ Самоков са внесени две жалби чрез ОИК до Административен съд – Софийска област. В първата е отправено искане за обявяване за недействителен на резултата за избор на кмет на кметство в село Ярлово. Основанието е допускане на съществени нередности при провеждането на изборите в селото и отчитането на изборните резултати. Втората жалба касае решението на ОИК, с което единодушно се приема протокола на СИК Ярлово за избор на общински съветници .
Както СамокоВест писа в протокола има съществени нарушения и неточности. На началната страница липсват имената на членовете на комисията. Посочени са избиратели по списък – 345, а брой получени бюлетини – 167 при първоначално вписани 300 и задраскани. Регистрирани 266, подписали се, гласоподаватели, а намерени бюлетини в урната 133 броя. Разликата между първоначално посочените 300 броя получени бюлетини и окончателно вписаните като получени 167 броя е точно 133 – бройката на липсващите бюлетини в урната. Недействителните бюлетини на едно място са 96, на друго 76. Броят на недействителните бюлетини изписан с цифри е различен от изписания с думи. Фрапиращ е начинът на разпределението по партии на недействителните бюлетини, на които не е отбелязана предпочетената партия или са посочени повече от една. Подписите в края на протокола на членовете на комисия не са техни. Истински са само подписите на председателя, зам.председателя и секретаря.
Жалба е подала и кандидатът за кмет на село Ковачевци Ягодинка Войчева. Тя оспорва редовността на адресната регистрация на другия кандидат – Йорданка Бекярова, която спечели изборите в селото на втори тур.
Внесена е жалба и от Даниела Трохарова от ГЕРБ относно разминаване в отчетените преференции от две секционни избирателни комисии и записаните в протокола на общинската комисия, което също води до неточност в крайния резултат.