СамокоВест

От днес най-бедните самоковци получават хранителни помощи

Споделете ни в

pomoshtiОт днес, 18 януари, започна раздаването на хранителни помощи за социално слаби в Самоков. Правоимащи са лицата и семействата, получили през зимния сезон на 2014-2015 г. парична помощ за дърва, за въглища, за електроенергия или за природен газ. Бедните самоковци ще получат около 14 кг. храна, като в първия транш влизат : 3 кг. спагети, 5 кг. брашно, 2 кутии компот, 3 кг. леща и 1 кг. конфитюр. Пунктът е в бившото училище „Никола Драмалиев“, на улица „Бузлуджа“. Пакетите са осигурени от Фонда за европейско подпомагане.
Новото в тазгодишната кампания е, че близките на хората, които не могат да отидат сами до пунктовете, могат да представят написано на ръка пълномощно. То следва да е подписано от правоимащото лице и да се представи заедно с личната карта на лицето и личната карта на упълномощения.
През миналата седмица се раздаваха помощи за нуждаещите се от селата в общината. Овластени да получат хранителните продукти са кметовете на населените места.
Като цяло раздаването се забави с няколко месеца. То ще стане поетапно – на два транша.
Много хора останаха разочаровани както от забавянето, така и от някои от предоставените продукти. Забавянето се наложи заради закъснели доставки и процедури по обжалване на обществени поръчки.
Вторият транш от раздаването хранителните продукти, които се полагат на бедните, ще е през април. Тогава хората ще получат още 16 вида храни, сред тях месни, зеленчукови и рибни консерви, лютеница, бисквити, вафли, захар, пчелен мед.
От Български червен кръст приканват правоимащите да заплатят 1 лв. доброволен членски внос в полза на Червения кръст и да станат членове на БЧК.