СамокоВест

Отрицателните оценки за кабинета са скочили двойно

Споделете ни в

parlament narodno sabranie„Отношението към правителството очертава две неща. От една страна подкрепата към правителството се запазва. Привържениците са предимно от БСП и ДПС. Извън тази твърда партийна подкрепа наблюдаваме един драматичен ръст на негативните оценки на кабинета за първите им 100 дни управление – от 23-24%, сега те са 47%”, каза социологът Боряна Димитрова от “Алфа рисърч” в интервю за Нова телевизия. По думите й досега не е наблюдаван толкова рязък ръст на негативните оценки за първите 100 дни на едно правителство. Другото важно нещо, което се вижда от изследването, е че няма ръст на негативните нагласи, които да идват само от една група. Ръстът на негативните нагласи е във всички социални групи – и сред работници, и сред учащи, и в провинцията, отбеляза Боряна Димитрова. Изследването на обществената оценка показва, че 84% от хората смятат, че кадровата политика на правителството не е добра и на високи длъжности се издигат непочтени и некомпетентни личности. По думите на социолога има две основни причини за този висок процент. Първата е, че заявката на кабинета е била за експертно правителство и това, което е взривило общественото мнение, е било назначението на Делян Пеевски. Независимо от несъгласието с действията на правителството резултатите, които отчита изследването на “Алфа рисърч” сочат подкрепа за БСП – 18,4%, за ГЕРБ – 15,6%, за Реформаторски блок – 6,7%. „Това обаче е подкрепата на твърдия електорат без една по-широка обществена база”, вметна Боряна Димитрова. „Трудно се създава политическа алтернатива, но това ще е цел пред всички политически сили“, заяви тя. „Голямото предизвикателство пред правителство е дали то ще успее да се задържи на власт и как“, каза в заключение социологът.

„Тази негативна оценка би била при всяко управление. Обществената нагласа е такава”, каза в същото предавне социалогът Кольо Колев от “Медиана”. Според него хората казват, че не подкрепят това управление, че искат нещо друго, но когато ги попитат какво искат, те не могат да кажат. Иска се нещо, но не се вижда политическата алтернатива, коментира Колев и добави, че в същото време БСП е първа политическа сила. „Хората искат нещо, но не виждат политическата алтернатива. БСП е първа политическа сила в момента. Тук има криза на политическото представителство въобще. ГЕРБ спечелиха досега с тезата „Всинца са маскари“. В крайна сметка те попаднаха в собствения си капан. Сега не се вижда особен връх, който да привлича хората. Гражданите не виждат нищо ново“, обясни Колев.

„Малко става като „София срещу страната“. Внушава се, че това са мислите, отношението на хората. А те всъщност не мислят така. Добрите лекари, специалисти, не се придържат към максимата „Всички са маскари“. Това е една целенасочено насаждана теза години наред, която трябваше да роди ерозията между специалистите и останалите хора“, възрази на свой ред Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.