СамокоВест

Отложиха решението за къщичките в Боровец

Споделете ни в

Общинарите отложиха решението за съдбата на къщичките в Боровец за следващото си заседание. След като дълго време си прехвърляха темата като горещ картоф, избраниците ни предпочетоха отново да си заровят главите в пясъка и да се произнесат по щекотливата тема през месец май. Проблемът се влачи близо 10 години. Самоковци са раздвоени в мнението си по въпроса. Естествено, че собствениците на търговските обекти са заинтересовани да се удължи срокът за ползването на терените, върху които са изградени къщичките. По-голямата част от съгражданите ни обаче са на мнение, че плътно прилепените една до друга дървени и дори ламаринени постройки загрозяват курорта. Дилемата възникна още през 1993 година. Тогавашният кмет Николай Китов в нарушение на редица норми на действащия закон разреши изграждането в Боровец на почти 100 временни строителни обекти, станали популярни като „къщичките”. Много от облагодетелстваните нарушиха условията на договора и изградиха двуетажни постройки върху площ надхвърляща многократно определената квадратура. Отделен е въпросът, че бяха нарушени и изискванията за вида на строежите и като цяло в самия център на Боровец се заформи истинска грозотия и цигания.  Общината предостави на собствениците на къщички право да ползват възмездно земята, на която са построени, и която е общинска собственост, за максимално допустимия срок от 10 години. Между страните се сключиха съответните наемни договори. Независимо, че действията на Китов бяха незаконни, на което основание Общинският съвет прекрати предсрочно правомощията му, наемателите като добросъвестни ползватели запазиха правата си.

Но истинската сага започна след изтичането на 10 годишния срок на наемните отношения. От 2003 година до момента общинският съвет, в три състава и в продължение на три мандата, е взел повече от 100 решения на кого, как и за колко време да бъде удължен договора. Първоначално това право придобиваха само коректните и изрядни наематели. Постепенно към тях общинарите прибавяха нови и нови правоимащи, докато накрая всички къщички се оказваха с удължен срок, независимо дали собствениците им са изплащали задълженията си към общината редовно и в срок, или не. По казуса спокойно може да бъде заснет цял сериал, на който със сигурност ще завидят всички турски сапунки взети заедно. То не бяха задкулисни уговорки, то не бяха групички от поддръжници и групички от противници, то не бе купуване на гласове, не бе чудо. Така и така канал Рила записва директно заседанията на общинския съвет, ами да вземе да излъчи един материал от всички над сто решения на избраниците ни. Тогава любителите на мелодрами, които представляват близо 90% от общия брой зрители, вместо да въздишат над орисията на Фикрет и да проклинат алчната Перхунде, ще могат да плачат за собствените си съдбини, като видят на кого са ги поверили да ги управлява. Като видят как доверениците им с лека ръка предават общинските интереси, докато гонят личната си изгода, не само ще заплачат искрено и от сърце, ами направо ще ронят кървави сълзи.

Дали и с днешното отлагане на решението за бъдещето на къщичките общинските съветници не целят да си вдигнат цената, сигурно никога няма да узнаем. Истината ще почувстват само собствениците на търговските обекти. Ако се наложи да бръкнат по-дълбоко в джобовете си, за да получат заветното удължаване на договорите, значи ходът на общинарите е бил успешен. А каква ще бъде официалната позиция на избраниците ни ще научим на следващото заседание на Общинския съвет.