СамокоВест
Райчо Стойнев

Откриха за втори път цял боен арсенал в бащата на един от „Килърите”

Споделете ни в
Райчо Стойнев
Райчо Стойнев

Служители на РУП Самоков откриха оръжие и боеприпаси в имот, собственост на Георги Стойнев. Това е бащата на един от подсъдимите по делото “Кълърите” – Райчо Стойнев. 61-годишният Георги Стойнев е задържан под стража. По заповед на Софийската окръжна прокуратура криминалистите претърсили на 15 декември четири сгради в село Мала църква, принадлежащи на Стойнев-баща. Синът му, който е известен с прякора Хижаря, е в ареста по обвинение, че е притежавал незаконно оръжие и е давал подслон на наемни убийци от бандата на Пешо Сумиста. В една от къщите на баща му служителите на реда намерили малокалибрена пушка със заглушител и оптичен мерник, както и 250 малокалибрени патрона, 6,5 – милиметрови. Това е втори обиск, при който у Стойневи са намерени нелегални пушкала и боеприпаси. През 2010 г. в къща на семейството бяха открити и иззети 218 патрона от различен калибър, 400 грама тротил, един огнепроводен шнур и капсул-детонатор. Заради това година по-късно Стойнев-старши бе осъден условно на 16 месеца затвор с 3 години изпитателен срок.

Само преди пет дни, на 10 декември, Георги Стойнев бил хванат да кара кола с 1,66 промила алкохол и осъден на “пробация”, изразяваща се в 1 година безвъзмезден труд в полза на обществото и 8 месеца принудителна регистрация и явяване пред пробационен служител. Справка в регистрите сочи, че криминалното му досие е открито още през далечната 1968 година. Тогава той е регистриран за кражба на магнетофон от училище. През 2007 година за “възпрепятстване на съдебните власти” е бил глобен с 500 лева, защото не допуснал съдия-изпълнител в дома си. Намереното оръжие с боеприпаси е иззето от полицията. Назначени са експертизи.

Очаква се в четвъртък Шуменският окръжен съд да се произнесе с присъди за шестимата “Килъри” – Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев.