СамокоВест

Отворен отговор на отвореното писмо „За честта на фамилията”

Споделете ни в

 Неотдавна прочетох гореспоменатото отворено писмо до госпожа Янкова, което няма да скрия, колко много ме възмути.

  И преди да напиша, каквото и да било, имам въпрос и към анонимния „подател” на писмото и към онези с „оригиналните”  коментари от долу, който въпрос е: Къде е Вашата чест!?

  Мислите ли, че Ви прави чест да се изказвате злобно по адрес на дадена личност, да омаловажавате труда й и да я плюете публично? Нямате ли срам? Нямате ли самосъзнание? Нямате ли достойнство?
Ако желаете следващия път да Ви се нарисува родословното дърво на госпожа Янкова, че да не пропуснете да се изкажете  за някой? И да Ви подсигурим речник с най-лошите думи в  българския език, барабар с техните синоними, за да улесним творческото Ви плюене и същевременно да Ви обогатим малко от малко, макар и чрез отрицателни средства…

  Ще се върна на въпросната институция, която „до този момент не е попадала в ръцете на прочутата фамилия” на госпожа Янкова. Когато в Самоков се случи нещо хубаво, то непременно и по-светкавично от скоростта на светлината трябва да се опетни от злобата на самоковеца. Когато в същия този град се случи нещо лошо, нещо негативно, в повечето случаи, то остава потулено, остава незабелязано, остава просто една незначителна за обществото случка, от която никои не преценява, че е редно да си извади наличните поуки, но както и да е. С риск писанието ми да прозвучи до една степен, като анализ на самото писмо, ще се изкажа, без да пестя думите си и слагайки акцент на някои от написаните неща.
Първо, уважаеми анонимни съграждани, конкретно за писмото – съгражданино, това, че госпожа Янкова е новият секретар на читалище-паметник „Отец Паисий – 1859г.” е възможно най-доброто нещо за тази институция.
Второ, ще си позволя отново да Ви цитирам (не дословно) за  „нищожния пост, който й  бил отреден като мажоретен мениджър”.  Набийте си в главите, че тя не ламти за власт и слава, както повечето хора! И госпожа Янкова няма как да бъде „нищожна” за града ни, защото тя създава, развива и се отдава с цялото си сърце и енергия на изкуството и културата. И понятие като „нищожен пост” в тези две направления, според мен няма как да съществува. Има нищожни личности, като тези, които я предхождаха на същия този пост, но не и нищожен пост.
Трето, цитирайки Ви: „Впрочем, аз съм убеден, че на фона на досегашните изпълнители на тази длъжност, Вие ще можете не по-зле от тях.”, Вие знаете ли, какво е било (какво се е представяло пред хората) при досегашните и какво е при госпожа Янкова? Член ли сте на читалището? В Настоятелството ли сте на читалището? Предполагам не сте вътре, за да знаете, какво е, как и защо, а и дори да сте вътре пак не е сигурно, колко ще знаете, така че след като не сте на 100% запознат с нещата, моля Ви спестете си плоските коментари. От цялото Ви изречение, единствено одобрявам това, че са се справяли зле, макар и индиректно казано в случая за досегашните. Аз лично бих заложила и главата си, че госпожа Янкова ще се справи, не както Вие господин Анонимен казвате „не по-зле от досегашните”, а ще надмине във всяко отношение всеки досегашен, който е заемал този пост, защото тя притежава качества, които на предходните не само са липсвали, но са били и непознати.

  Четвърто, засягате децата, че дори внуците й. Мислите, че те няма с какво да се гордеят!? Та, какъв по-истински повод за гордост от тази жена може да има!? Не Ви стигна това, че обхванахте нейната личност, ами трябваше да намесвате и децата, че и внуците й, та и всички от рода, ако щете. И, какво от това!? Разбира се, че ще се гордеят с нея! И аз, без да ми е роднина, защото явно шуробаджанащината Ви е някаква мания и си въобразявате, че тя е всичко в този град, се гордея най-искрено с нея.  И не се опитвайте да давате разни съветчета „как” и без тях госпожа Янкова си има уважението и се е доказала не само пред своите близки, но и пред обществеността.

  Питате, колко безработни хора притежават качествата да бъдат на мястото на въпросната дама. За да се заеме подобен пост, от моя гледна точка,  не е нужно само да си безработен, а  най-малкото да си се доказал в сферата на изкуството и културата.  Да си борбен, да си човечен и най-вече да си силен, за да може спокойно да отминаваш жалките плюмки на такива анонимни личности, които виждат само това, което искат да видят.

  Засягате разни неща, които според мен изобщо не Ви влизат в работата и след като смятате, че всеки може да се справи, живеем в демократична държава, пробивайте и Вие. Обаче няма как това да стане, защото за да успява даден човек, той трябва да е много повече от име. Името носи просто едно познанство сред хората, останалото самата личност си го изгражда и надгражда с труд и талант, както госпожа Янкова.

  Ще си позволя да отговоря и на въпроса Ви: „Какво е името без физиономия?”, с въпрос – а какво е човек без име и физиономия, като Вас? Човек, който захапва някой долно зад врата и дори не смее да каже кой е? Анонимността Ви, позицията Ви, въпреки че това определение в случая не е много точно, според мен не струват нищо и са фалшиви, като Вас самия.
И относно единия от коментарите  под отвореното писмо, който засяга директно и мен. Да, тя ще спаси и малкото достойно и стойностно останало в читалищната институция! Тя не просто ще се, тя вече се бори успешно с разрухата! И съвсем не се изказвам неподготвена. Не ме интересуват коментарите Ви за сто годишна власт на комунистите и прочие, мен ме интересува госпожа Янкова. Не ме интересуват  елементарни, анонимни и заядливи човечета, които не са способни и научени да гледат своя живот, а им е заложено в природите да ровят в живота на другите и да се опитват да ги тъпчат. А това, че тя Ви е преподавала и Вие явно не сте съумели да я оцените нито като човек, нито като професионалист, си е лично Ваш проблем, с който смятам, че не е нужно да занимавате цялата самоковска общественост. За думите „проста” и „ограничена” няма да правя коментар, защото не си струва. Прости и ограничени са тези, които си позволяват да  пишат и да се изказват по адрес на изявените личности, както правите Вие…

  Госпожо Янкова, дерзайте, останете над тези хора, които неуспешно се опитват да Ви засегнат по всевъзможни начини и да рушат авторитета Ви! Аз лично се прекланям  пред Вашата удивителна личност и съм твърдо зад Вас във всяко отношение!

P.S. Хайде, злобейте! Плюйте и мен на воля! (За разлика от Вас, имам смелостта да се подпиша под думите си!) Забавлявайте ме с коментарите си, наподобяващи циничен, гнусен и възмутителен сценарии от някое елементарно телевизионно предаване… Успех!

Зоя Станкова