СамокоВест

Отворено писмо на АОС относно конкурса за директор на Общинско лесничейство

Споделете ни в

До г-н Владимир Георгиев – Кмет
на Община Самоков
Копие: до г-жа Венета Галева – зам. председател
на Общинския съвет Самоков,
до г-жа Албена Вутова -Софийски апелативен прокурор,
до г-н Валери Запрянов – Редакционен директор на в-к „Преса“,
до г-жа Лилия Кинина – Редактор
на новинарския сайт „Самоковест“,
до г-н Тодор Попов – Член на редакторския съвет на в-к „Приятел“,
до г-жа Мария Галчева – Главен редактор
на в-к „Самоков 365“

СТАНОВИЩЕ
на Алтернативия общински съвет – Самоков,
адрес: ул. „Рилска малина“№19, гр. Самоков -2000

Г-н Георгиев,
С Решение №1217 от 06.02.2014 г. на Общинския съвет Ви е възложено провеждането на конкурс за заемане на длъжността директор на ОП „Общинско лесничейство“ Самоков, посочени са изискванията към кандидатите, необходимите документи, мястото и срока за подаването им. На 28.02.2014г. в един от местните вестници бе публикувано и обявлението за конкурса. Срокът за подаването на документите бе до 14.00 ч. на 31.03.2014 г.. До настоящия момент /65 дни след обявата/ липсва друга информация за конкурса. Единственият пробив в досегашното гробно мълчание е съобщението във в-к „Самоков 365“ /посочени са имената на кандидатите, подали документи/.
Г-н Кмет, много добре Ви е известно, че в Самоков има голям обществен интерес към избора на нов директор на Общинското лесничейство. Този интерес на самоковци е напълно логичен и оправдан предвид безбройните и трудно подаващи се на описание досегашни безобразия в управлението на това общинско предприятие, пословичната безстопанственост и престъпно безхаберие на ръководството по отношение на опазването на общинските гори. В резултат на това се стигна до незапомнено по мащаби унищожаване на горите – наше безценно богатство, което е не само общинско, но и ОБЩОНАЦИОНАЛНО. Впечатляващо е обстоятелството, че въпреки засиления обществен интерес, е наложено информационно затъмнение за провеждания конкурс . Този факт поражда у нас съвсем основателни и сериозни съмнения за използване на недопустими похвати за задкулисно кадруване и целенасочено предопределяне на избора. Опасенията ни се основават на следното :
1. Никъде не бе публикувана Вашата заповед за провеждане на конкурса.
2. Напълно неизвестен остана броят и съставът на назначената от Вас конкурсната комисия /с изключение на имената на общинските съветници – членове на комисията , публикувани в Решение №1217 от 06.02.2014 г. на Общинския съвет/.
3. Липсва официално съобщение относно допускането на кандидатите до конкурса. Изтече информация, че един от кандидатите не е допуснат, поради това че не е отговарял на изискванията, а двама са допуснати. Защо, след като установява, че има несъответствие с изискванията, назначената от Вас конкурсна комисия, е отстранила един кандидат, а друг, който също не отговаря на условията, е бил допуснат? На какво основание е допуснат до събеседване човек, който няма магистърска степен, когато това ясно и точно е указано /вкл. в Решение №1217 от 06.02.2014 г. на Общинския съвет и в Обявлението за конкурса/ в Закона за горите чл. 181, ал. 5 /За ръководител на общинска горска структура се назначава лице, което отговаря на изискванията за директор на държавно горско стопанство и е вписано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика/, а тези изисквания изрично са упоменати в чл. 173, ал. 4 /За директор на териториално поделение се назначава лице с висше лесовъдско образование, с образователно-квалификационна степен „магистър“, с трудов и/или служебен стаж по специалността не по-малко от три години, придобит след завършване на висшето образование/? Освен това, има и данни от една проверка на РДГ София, които посочват серия от конкретни нарушения, извършени от неправомерно допуснатия кандидат при освидетелствани от него на сечища в общинските гори на Самоков. Тези данни би трябвало да са Ви известни, тъй като Протоколът от проверката е представен в Общината. Защо, след като има безспорни доказателства за проявена служебна безотговорност от гореспоменатия кандидат за директор, контрастираща с изискуемите за заемане на ръководната длъжност компетентности, членовете на назначената от Вас конкурсна комисия отново са си затворили очите и са допуснали този човек до събеседване?
Предвид горепосочените факти и обстоятелства смятаме, че провежданият конкурс за заемане на длъжността директор на ОП „Общинско лесничейство“ Самоков е сериозно опорочен. Очевидно е, че определени ръководни фактори в Община Самоков не целят градивна промяна в управлението, не мислят за надеждното опазване и ефективно стопанисване на общинските гори, а предпочитат само да сменят една марионетка с друга. Повече от ясно е, че техните усилия са насочени към запазване на пагубното статукво – пагубно и за горите и за гражданите на Самоков. Считаме, че е необходимо едно по-внимателно проследяване на хода на конкурса, а и на резултатите от него.
С настоящото становище представяме и едно Приложение .

05.05.2014 г.                               Алтернативен общински съвет – Самоков

 

One thought on “Отворено писмо на АОС относно конкурса за директор на Общинско лесничейство

  1. Бъдете сигурни, че комуномафиотите ще сгазят закона, което винаги са правили. За тях властта на всяка цена и кражбата на обществено богатство са
    висши ценности и е извън всякакво съмнение, че ще направят така че да сложат тяхна марионетка.

Comments are closed.