СамокоВест

Отбелязахме 100 годишнината от обявяването на Балканската война

Споделете ни в

Днес се навършват 100 години от обявяването на Балканската война. На този ден с манифест цар Фердинанд обявява началото на бойните действия срещу Османската империя. България участва в тази, на практика Втора освободителна война, с най-многочислената армия в Балканския съюз и дава най-много жертви в сраженията.

Историята на Балканската война е история за величието на българския дух, история за героизма, за тези, които само за една нощ се превръщат от земеделци, чиновници и занаятчии в истински воини. Веднага след като Фердинанд обявява война на Османската империя, започва мобилизацията.

Армията на България още в далечната 1912 година се състои от над 600 000 души, като само в действащата са над 360 хиляди. Останалите са разпределени в доброволческите отряди. Бежанци от Османската империя, които не са приети да служат в армията сформират Македоно-Одринското опълчение, в което влизат близо 15 хиляди души.

Героизмът и саможертвата на стотиците хиляди народни синове овенчават с победа усилията на българската държава да отхвърли веригите на Берлинския договор от 1878 г. Във войната загиват близо 48 000 храбри български войни.

Ветерани от войните, граждани, ученици се събраха днес пред ДНА, за да отдадат почит на загиналите. Денчо Денчев направи прочит на историческите факти от онези драматични времена, а Стоян Чакъров напомни, че честваме годишнината от война, в която българската армия е била непобедима, но България отново губи териториалната си цялост.

По случай 100-годишнината от Балканската война Държавна агенция „Архиви“ представи новата си дигитална колекция „Загиналите военнослужещи в Балканските войни“. Сайтът ще предоставя информация и снимки за 48 000 български военнослужещи и всеки може да разбере къде са погребани неговите деди, участвали във войната. Всеки може да види кои са героите, чиито щикове изковаваха бляскавите победи при Люлебургас, Лозенград, Чаталджа, Шаркьой, Булаир и Одрин.

Възстановявайки спомена за загиналите Държавна агенция „Архиви“ си поставя задача да съгради отново прекъснатите от времето семейни връзки между живите днес наши съвременници и загиналите преди близо 100 години техни прадеди.