СамокоВест

Основният акционер в проекта „Супер Боровец” – Оманският фонд, съди България за 700 млн. евро

Споделете ни в

ktb sofia bankОманският фонд е завел дело срещу България за 700 млн. евро в европейските институции. Това съобщи адвокатът на банкера Цветан Василев – Константин Симеонов по ТВ7. Той не уточни подробности за естеството на иска.
Фондът е основен акционер в „Рила-Самоков 2004” АД. На априлското заседание на Общински съвет – Самоков, избраниците ни възложиха на кмета Владимир Георгиев да предяви искане пред мажоритарния собственик на дружеството за заплащане на 2 млн. евро. Претенцията на самоковска община е за претърпени щети и пропуснати ползи от неправомерно отпуснатия на „Транс Болкан Инвестмънт Лимитид” кредит в размер на 7 000 000 евро. Съветниците задължиха кмета и да предприеме действия за излизане на Община Самоков от „Рила-Самоков 2004” АД, включително като предложи на останалите акционери – Оманският фонд и „Главболгарстрой” на Симеон Пешов, да откупят акциите на Общината.
Припомняме, че Държавният резервен фонд на Оман отправи рамково предложение за съвместно управление на КТБ на 10 юли 2014 година и оттогава неколкократно е искал информация и потвърждавал интереса си за решаването на кризата в Корпоративна търговска банка, която бе поставена под специален надзор на 20 юни от БНБ и повече не отвори врати.
Фондът, който бе вторият най-голям акционер (с малко над 30%) в банката с отнет лиценз настояваше за среща за спасяването й между водения от него консорциум и финансовите институции у нас. В консорциума не бе включен основният акционер – „Бромак“, собственост на председателя на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев. В свое писмо Фондът влезе в противоречие с БНБ, според която сериозен план за спасяването на КТБ не й е представян.
Предложението на Оманския фонд за спасяване на КТБ ще струва на държавата повече, отколкото ако банката бъде обявена в несъстоятелност, обяви през октомври пред парламента управителят на БНБ Иван Искров.
Цветан Василев е получил нова заплаха за живота си, каза още адвокатът му Симеонов в ефира на ТВ7. Последната закана била от преди 20 дни. Той отказа да разкрие повече подробности, за да не попречи на сръбското разследване.