СамокоВест

Орешарски запя песента на Путин за защита на малцинствата в Украйна

Споделете ни в

oresharski putinПремиерът Орешарски определи на пресконференция днес най-важната задача за България в Украйна така: „ да защитим българското малцинство”. На пръв поглед това звучи патриотично- нали и без това у нас патриотизмът е производна величина на съгласието със Русия , каквото и да направят нейните лидери. А щом за Русия е приоритет защитата на малцинството й, сред което няма нито един убит, прогонен или репресиран по етнически признак руснак, явно и за Орешарски се налага да каже нещо подобно.

Значи така: най-важната задача на европейска и натовска България не е запазването на независимостта на Украйна, помощта на евроатлантическата общност срещу руския натиск върху страна-кандидат за членство в ЕС, спасяването на мира в черморския район, предотвратяването на ефекта на сепаратизма чрез примера на Крим и т.н., а е именно защитата на българското малцинство, което никой всъщност не застрашава нито с оръжие, нито с друго, освен с хипотезата за официалното използване на майчиния език, отпаднала вече след отказа на изпълняващия длъжността президент Турчинов да подпише спорния закон за езика.

С тази формулировка Орешарски откровено копира Путин, който аргументира изцяло своята изолационистка в световен мащаб спрямо кризата в Украйна политика като „защита на руското малцинство” там, приравнявайки се от своя страна към философията на хитлеристката етнически обоснована агресия през 30-те години на миналия век.

Интересното е, че Орешарски заяви това пред 200 български журналисти, които в един сайт на Пеевски бяха определени като “каймака на българската журналистика”. Питам каймака ( като една утайка): поради что се посрамихте и дори не забелязахте какво именно глаголи Орешарски? Или, за да ви превърнат в каймак, твърде много са ви били и предпочитате да се носите на повърхността на принципа на епиграмата на Радой Ралин:

От как свят светува,

все мазният отгоре плува!

                                                                                                                        Иво Инджев

                                                                                                                 Източник: ivo.bg