СамокоВест

Опечалената фамилия на Бранислав Нушич ви обещава смях до сълзи

Споделете ни в

teatur samokov opechalena familiqБранислав Нушич – сръбски юрист и дипломат, писател, сатирик и комедиограф от влашки произход, ще гостува на Самоков с комедията си „Опечалена фамилия”. Сценичният прочит е на Драматичен театър Ловеч. Шегаджията Нушич е роден в далечната 1864 година и завършва земния си път през 1938 г., но комедиите му са живи и до днес. А обичаният български актьор Йосиф Сърчаджиев, който е и режисьор на постановката, нарича „Опечалена фамилия” жизнеспасяващата комедия. Точно с нея Йоско се завръща пред публика след „ударчето“, както сам го определя. В Малък градски театър му дават ролята на бабичка, без реплики, ей така, само присъствие на сцената, но това здраво го завързва за живота. „Още не можех да говоря ясно след болестта и решихме, че бабата ще говори на немски”, шегува се днес Сърчаджиев.
Сюжетът е познат, но добрата режисура носи много приятни изненади. В центъра е голямо балканско семейство, което се опитва да си подели наследството на починал роднина преди още да е изстинал, както се казва. Интригите, пазарлъците и безкрайното среднощно дебнене между „опечалените“ предизвиква редица комични ситуации, отлично подплатени от остроумния диалог и „криволичещия“ ход на събитията. В трактовката на Сърчаджиев героите са обхванати от повсеместен страх -всеки се плаши от другия, защото крие нещо. След като завещанието разкрива кой губи и кой печели маските падат, а ревюто на пошли нрави и пороци бързо се попълва от подличък каталог с „опорни точки”, тертип, който и днес е на почит, особено в средите на известни политически партии.
В представлението участва целият актьорски състав на Ловешкия театър , който отскоро се радва и на две млади попълнения – току-що завършилата НАТФИЗ Лили Сучева и Силвия Чобанова, която идва от Драмата в Габрово. „Възрастните актьори имат умения, но имат и своите маски. Докато младите не могат някои неща на сцената, но са готови аз да им сложа маските“, казва за работата си с артистите Сърчаджиев. Избрал „Опечалена фамилия“, защото „в момента в България има мрак и хората трябва да се поразведрят“. Все пак обаче подчертава, че пиесата „не е само смешка, има си и драма“.
В Самоков постановката гостува през Светлата седмица и обещава да разпръсне мрака в душите ни със смях, смях, смях.
Представлението е на 23 април – сряда, от 18 часа на сцената на Читалище-паметник „Отец Паисий”.
Билети могат да се закупят в Общинска библиотека Самоков при Мирослава Мирчева, предварителни заявки на тел. 0886 18 09 61, а в деня на представлението на касата на Читалището.