СамокоВест

Оманският държавен фонд съди България за 150 милиона евро, а самоковци чакат от оманци 2 млн. компенсация

Споделете ни в

super borovecОманският държавен фонд съди България за 150 милиона евро, с който иска компенсация за фалита на КТБ, съобщава „Ройтерс“.
Според информацията претенциите на фонда са за най-малко 150 милиона евро. Оманският фонд притежаваше около 30 % от активите на фалиралата банка.
Сривът на КТБ стана причина за най-голямата финансова криза в страната след 1990 година, като накара държавата да плати над 3,6 милиарда лева (2,03 милиарда долара) на вносителите с гаранции и засили финансовия дефицит в страната за 2014 година до 5,8 % от БВП, припомня „Ройтерс“.
От оманския фонд твърдят, че това е стойността на претърпените материални щети, в резултат на отнемането на лиценза на КТБ. Ищецът посочва още, че българската държава е нарушила ключови принципи за равнопоставеност и защита на инвеститорите по начина, по който е реагирала на колапса на банката. Оманците изтъкват, че са предложили оздравяване на банката, което е оставено без внимание.
За самоковци фондът на Оман значи „Рила-Самоков 2004” АД, „Супер Боровец” и 2000 декара загубени общински земи.
На последното заседание на предишния Общински съвет Екатерина Вададжийска заяви, че от фонда на Оман са изпратили писмо, съгласно което Община Самоков ще получи 2 милиона евро като компенсация за претърпени загуби от отпуснатия на „Транс Болкан Инвестмънт Лимитид” кредит в размер на 7 000 000 евро. Вададжийска бе избрана заедно с Георги Димитров да представляват общината в дружеството, но те все още не вписани като такива по надлежния ред.
Твърдението сериозно намирисва на предизборна партенка. Но, както се казва – а дано. Ама надали!