СамокоВест

Окончателно! Симеон Сакскобургготски губи двореца Саръгьол

Споделете ни в

Върховният касационен съд се е произнесъл, че дворецът Саръгьол е на държавата, съобщи „Правен свят“. Тя ще може да влезе във владение, след като плати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по 6 630 лв. за необходимите и полезни разноски, които са направили за имота.

Това е второто дело за имотите на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок, по което съдът се произнася с окончателно решение. Все още окончателно не са приключили делата за Ситняково, Царска Бистрица и Врана, както и за над 16 000 дка гори в Рила.

Върховният съд заема позицията, че абдикацията на Фердинанд не е основание за присъединяване на имуществото, което е владял, към патримониума на Борис III. В мотивите към решението се казва, че Сакскобургготски и сестра му няма как да наследят имота, тъй като и цар Фердинанд, и цар Борис III не са го придобили по давност. Двамата монарси са владели имота по-малко от 20 години, които се изискват по отменения Закон за давността, за да придобият собственост. Един от съществените въпроси по делото бе какво е действието на решението на Конституционния съд от 1998 г., с което бе отменен Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис III и техните наследници от 1947 г. Според магистратите решението на Конституционния съд от 1998 г., с което беше отменен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис III и техните наследници от 1947 г., не възстановява положението отпреди приемането на противоконституционния закон. Без парламентът да приеме специален закон за царската реституция, съдът не може да признае правото на собственост на Симеон и Мария-Луиза, обяснява ВКС.