СамокоВест

ОДМВР- София проведе среща с кметовете на общини по проблема с битовата престъпност

Споделете ни в

Ръководството на ОДМВР- София и кметовете на 22- те общини в Софийска област проведоха работна среща по проблема с битовата престъпност. Анализирани бяха постигнатите резултати от предприетите съвместни действия за противодействие на престъпните посегателства и се набелязаха  нови ефективни мерки за изпълнение в краткосрочен и дългосрочен план. Срещата и по инициатива на директора на ОДМВР- София гл. инспектор Мариета Иванова. Участваха кметове на общини, председатели на общински съвети, общински съветници и експерти.

Дискусията се водеше от заместник областният управител Даниела Бакърджиева. В своето въведение тя изтъкна изключителната важност на проблима с битовата престъпност. Директорът на ОДМВР- София гл.инспектор Иванова запозна присъстващите с картата на престъпността за периода 1 януари – 28 февруари 2014 г. От отчета стана ясно, че за посочения период кражбите на територията на цялата област са 294, като за РПУ Ботевград те са 45 , РПУ Годеч – 4, РПУ Етрополе – 14 , РПУ Елин Пелин – 19, РПУ Ихтиман – 29, РПУ Костинброд – 24, РПУ Костенец -20, РПУ Правец -12 , РПУ Пирдоп- 30, РПУ Самоков – 31, РПУ Сливница – 27 , РПУ Своге -39. Концентрацията на престъпността по часови зони за периода има следния вид – от 0 до 8,30 ч. са извършени 68,35%, в периода от 8,30 до 18,30 ч.- 26,36% и от 18,30 до 00 часа – 5,29% от регистрираните кражби. Друга видима тенденция е, че концентрацията на кражби се увеличава на териториите, обособени като вилни зони.

Кметовете настояха за увеличаване броя на полицаите по места там, където са хората в малките и отдалечени населени места. Тъй като голяма част от предложенията на кметовете бяха обвързани с дейността на съдебната власт, зам. областният управител Бакърджиева пое ангажимента да се организира следваща подобна среща на ръководството на ОДМВР-София и кметовете от общините в Софийска област , съвместно с представители на съответните районни прокуратури.