СамокоВест

ОДМВР- София предупреждава за нов вид измама

Споделете ни в

На 1 февруари  жител на с. Боженица, общ. Ботевград, е подал сигнал за четирима мъже,  проявявали нездраво любопитство за притежаваните от него  и съселяните му старинни и  ценни вещи, представяйки се за „комисия“, която трябва да ги регистрира. Непознатите наблегнали на промяната в Наказателния кодекс, която предвижда наказание за всеки, който не е декларирал притежаваните от него ценности по- стари от 50 години. Проявената съобразителност от страна на мъжа осуетила намеренията на четиримата, които бързо напуснали селото.

До момента на територията, обслужвана от ОДМВР- София, не са регистрирани случаи на такъв вид измама. Широкият обществен отзвук  по повод коментарите на проекта за промени в Наказателния кодекс, касаещо задължителната регистрация на старинни вещи над 50 години, би могъл да послужи като удобен претекст на измамниците да проникнат в домовете на хората, използвайки тяхното невежество или страх от евентуално наказание. Важно е да се знае, че това е само Проектозакон, който все още не е влизал за гласуване на първо четене, а е все още на етап обсъждане.

В тази посока веднага след опита за измама в с. Боженица, от страна на РУП- Ботевград са взети незабавни мерки – уведомени са кметовете и кметските наместници на всичките 12 села в общината, които от своя страна да предупредят жителите. Полицейските и младши полицейските инспектори са посетили всички пенсионерски клубове, където са обърнали внимание за завишена бдителност по отношение на новия вид опит за измама. Същите мерки ще бъдат приложени и на територията на останалите 11 районни управления „Полиция“ в Софийска област.

Препоръки към гражданите, особено към най- уязвимата група- възрастните и самотноживеещите хора:

-Не допускайте в домовете си непознати под какъвто и да е предлог

-Бъдете изключително предпазливи и  не споделяйте за притежаваните  от вас старинни и ценни вещи

-При всяко възникнало, дори и минимално, съмнение за измама  не предприемайте самоволни действия, а веднага се свържете с най- близкото районно управление „Полиция“ , тел. 112 или кмета на населеното място, в което живеете.