СамокоВест

Обявиха за продан акции на Христо Ковачки в „Топлофикация Русе“

Споделете ни в

Бившият собственик на „Топлофикация Русе“ – руската „Мечел интернешънъл холдингс“, е обявила за продажба 49% от акциите на компанията. Причината за странната оферта е, че руската група не е получила пълната сума при сделката, с която преди четири години прехвърли централата на свързаната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки „Топлофикация Плевен“. „Мечел“ има залог върху въпросните акции и сега пристъпва към осребряването им, пише вестник „Капитал“
Освен това не са платени и стари доставки на въглища към „Мечел“, заради което вече са предприети действия за получаване на сумите от плащанията на НЕК към русенската централа и ТЕЦ „Бобов дол“. Това може да влоши още финансовото състояние на „Топлофикация Русе“, която работи на загуба и приходите й се свиват (виж графиката).
Преди месец, вероятно като защитна реакция, е вписан нов залог върху „Топлофикация Русе“ като търговско предприятие, който е в полза свързана с Ковачки компания. Това може да отблъсне интереса на потенциални купувачи на пакета.
Дълг след дълг
Регистрираното в Швейцария „Мечел интернешънъл холдингс“, чрез което руската компания притежаваше българската централа, е обявило за продажба общо 13 891 084 обикновени поименни акции с право на глас от капитала на „Топлофикация Русе“. Това представлява 49% от капитала на дружеството. Продажбата ще стане чрез пряко договаряне, като кандидатите могат да заявят интерес до края на януари 2017 г. в адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“. Акциите са заложени в полза на „Мечел“ покрай продажбата на ТЕЦ-а преди четири години. Сега се предлагат, тъй като купувачът „Топлофикация Плевен“ не е погасил пълната сума, обясни адвокат Георги Цветков, който е ангажиран с продажбата. По думите му неизплатената сума е приблизително 1.3 млн. евро без лихвите.
Договорът за продажба на 100% от акциите на „Топлофикация Русе“ беше сключен в края на 2012 г. Според него „Топлофикация Плевен“ трябваше да плати общо 29 млн. евро за акциите.
Отделно купувачът се е ангажирал да покрие стари задължения на централата към „Мечел карбон“ за доставка на въглища на стойност 18.8 млн. долара. „Този ангажимент също не е изпълнен, като дължимата сума е значително по-голяма от тази за акциите. Задълженията към „Мечел карбон“ са обезпечени с други активи и по тях също е започнало принудително изпълнение“, обясни Цветков. Това са вземанията на русенската централа и на „ТЕЦ Бобов дол“ от НЕК. Тези суми изглеждат по-лесни за събиране, тъй като едва ли интересът към миноритарния дял ще е голям. Ако бъдат взети, бизнесът на дружеството ще се влоши допълнително.
„Вътрешен“ залог
В същото време преди месец в Търговския регистър е вписан залог върху „Топлофикация Русе“ като предприятие в полза на „Про терйд финанс консулт“, макар че договорът за залог е от юни тази година. С него се обезпечава задължение на централата по договор за заем в размер на 10 млн. лв. и срок на изплащане 10 години. От протокола на съвета на директорите става ясно, че средствата са предвидени за изграждане на сероочистваща инсталация – нещо, което централите бяха задължени да направят преди години.
Самата „Про трейд финанс консулт“ е еднолична собственост на „Бултрейд корпопрейшън“, която от своя страна е на физическото лице Борис Методиев. Всички тези фирми са регистрирани на адреса в индустриална зона „Орион“, на който са регистрирани повечето дружества, контролирани от Ковачки. Затова и този „вътрешен“ на практика заем вероятно цели да затрудни изпълнението на другите залози. Или поне да направи покупката на миноритарен дял още по-непривлекателна за външни компании. Управителят на „Топлофикация Русе“ Севдалин Желев не беше открит за коментар.
Енергийните компании от орбитата на Ковачки по правило водят до анонимни собственици. След като в началото на 2014 г. в сила влезе закон, който забранява на офшорни дружества да развиват определени дейности (например да имат концесии за добив или енергийни лицензи), част от фирмите бяха пререгистрирани от дружества на Сейшелите в британски компании с ограничена отговорност. Други формално станаха български с адрес в индустриална зона „Орион“. Самата „Топлофикация Плевен“, която притежава русенската ТЕЦ, е с официален собственик британската „Каталанд“.

Източник: www.capital.bg