СамокоВест

Общински съвет Самоков прие Плана за възстановяване и развитие на града

Споделете ни в

obshtina samokovДнес Общинският съвет прие окончателния вариант на „Интегриран план за възстановяване и развитие на Самоков”. Стойността на проекта надхвърля 199 хиляди лева. Финансирането е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Изпълнител на проекта е ДЗЗД „План Самоков 2020″. Основната цел на разработката е да се създаде интегрирана планова основа за трайно подобряване на икономическото, социалното, физическото и екологичното състояние на Самоков през периода 2014-2020 г. Планът ще даде възможност да се набележат приоритетите за развитие, програмите и проектите на основата на експертни предложения. Той ще позволи ефективно използване на европейските фондове, местните ресурси и публично-частните партньорства.
За съжаление, общественото обсъждане на плана мина при липса на обществен интерес.
Планът бе представен пред Общинския съвет от Велислава Джамбазова, представител на ДЗЗД „План Самоков 2020″. Тя запозна избраниците ни със специфичните цели, с които може да бъдат постигнати добри резултати за развитието на града. Те са общо пет на брой и са свързани с повишаване на параметрите на околната среда, повишаването на качеството на обществените пространства, повишаване на социалната интеграция, ефективно управление в полза на местната общност и повишаване на конкурентноспособността на местната икономика. Представени бяха и конкретни мерки, с които целите могат да бъдат постигнати – подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради, подобряване на достъпността и сигурността, създаване на материална база на социалните дейности, осигуряване на достъп до ефикасни обществени услуги и подобряване на параметрите на техническата инфраструктура.
Общинският съветник от „Самоковци за Самоков” Петър Георгиев прояви интерес към възможностите за икономическо развитие на града. Коментира се липсата на достатъчно квалифицирани кадри в различните сектори от обществено-стопанския живот в общината. Заместник председателят на Общинския съвет д-р Гълъбов определи разработката като изключително добра. Той изказа съжаление, че няма да се кандидатира на предстоящите избори за кмет, тъй като според него представения план е завършена програма за работата на бъдещия градоначалник. Изпълнението му ще гарантира успешен мандат и напредък в развитието на града, подчерта съветник Гълъбов.