СамокоВест

Общински съвет Самоков отхвърли отчета на „Борико 2007”АД – над 5 милиона лева от капитала все още не са внесени, а други 20 милиона са се изпарили

Споделете ни в

 

След редица отлагания, поради неявяване на легитимни представители на дружеството с общинско участие „Борико 2007” АД и близо три месеца закъснение спрямо законоустановения срок, отчетът на дружеството за 2012 година най-сетне беше представен пред Общински съвет Самоков. Финансовият отчет беше докладван от упълномощен представител на дружеството – Дончева. От данните по отчета, изнесени от представителя Дончева, стана ясно, че дружеството не развива никаква дейност, но в същото време отчита за периода 25 000 лева разходи за основна дейност и 18 000 лв. разходи за външни услуги. В общи линии в годишния финансов баланс на „Борико 2007” АД, в които община Самоков, сиреч всички нейни жители, са внесли безценни общински земи на стойност  8 653 000 лв., се съдържа единствено посочената информация. Отчетът провокира множество въпроси от страна на общинските съветници, което не е обичайната практика на избраниците ни. Общинският съветник от сдружение „Самоковци за Самоков” Стоян Пашов попита защо 6 години след учредяване на дружеството другият акционер – „Ел Ем Импекс”ЕООД все още не е внесъл в капитала дължимите 5 438 250лв. В посочената сума не са начислени дължимите лихви за забавата, а вноските е следвало за бъдат издължени до 2008 година. От направените справки за финансовото състояние на „Борико 2007” е видно, че в сметките на дружеството няма и лев, няма следа и от обявените за внесени от втория акционер – „Ел Ем Импекс”ЕООД срещу записаните акции, суми в общ размер на 20 520 750 лв.

Уточняваме, че „Ел Ем Импекс”ЕООД е еднолична собственост на енергийния бос и председател на ПП”Лидер” Христо Атанасов Ковачки. Ковачки беше обвиняем за данъчни измами за над 16 700 000 лева. В средата на април 2011 година той беше осъден от Софийски градски съд на три години условно. Последствие Софийски апелативен съд оправда напълно свързания със село Говедарци бизнесмен и политически лидер. В края на миналата година прокуратурата поиска от Върховен касационен съд делото срещу Христо Ковачки за данъчни измами да започне отначало. С наложения от съда запор върху имотите и банковите сметки на Ковачки представителя на „Ел Ем Импекс”ЕООД Дончева оправда бездействието на „Борико 2007” АД и забавата на вноските в капитала му.

Пашов поиска да знае и защо след като дружеството не развива дейност в отчета са отразени разходи от съответно 25 000 лв. и 18 000 лв. Представителят на „Самоковци за Самоков” настоя за ясна и точна информация относно записаната в счетоводния баланс на “Борико” към 31 декември 2011 г. сума от 19,2 милиона лева, посочена като “…други заеми…”. Стоян Пашов отново попита на кого, за какъв период и при какви условия (предмет, лихва, обезпечение) са предоставени тези заеми, какви са начислените лихви за периода на заема и получени ли са, с разпореждане на кого са отпуснати тези заеми, има ли решение на Общото събрание на акционерите, взето по предвидения в Устава ред, за разпореждане с тези активи. Представителят Дончева не успя да отговори на нито един от въпросите на Стоян Пашов. Единствено за разхода от 18 000 лева госпожата обясни, че това са платените дължими данъци. Като специалист по финанси, Пашов обясни, че данъците не се водят като”външни услуги”, което разкри пълната некомпетентност на изпратения от  „Ел Ем Импекс”ЕООД упълномощен представител. Той попита и защо, след като в баланса е посочена наличност от 100 000 лева, дължимите данъци не са изплатени от тази сума. Очаквано и това му питане остана без отговор. Без отговор останаха и въпросите на Гергина Рангочева, общински съветник от ПП ГЕРБ, за състоянието на седалковата въжена линия в м. Боричо – Ще бъде ли ремонтирана и приведена в експлоатация и кога. В тази връзка кметът Владимир Георгиев поясни единствено, че съоръжението не е общинска собственост. В заключение общинският съветник от БСП Николай Николов предложи заради финансовите нарушения и неспазване нормите на Търговския закон отчетът на дружеството да не се приеме. С 18 гласа „за”, 6 гласа „против” и един „въздържал се” предложението на съветник Николов беше прието.

В крайна сметка Общински съвет Самоков отхвърли предоставения финансов баланс на „Борико 2007” АД, но безбройните проблеми в дружеството останаха без решение. Предстои разискването за бъдещето на дружеството с общинско участие да се решава на някое от следващите заседания на съвета. Очакваме на него избраниците ни да вземат единственото изгодно за общината решение, за което настояват от месеци насам общинските съветници от сдружение „Самоковци за Самоков”, а именно да си върнем собствеността върху внесените като апорт в капитала на „Борико 2007” АД имоти. Всяка друга позиция, както и размотаването и отлагането на проблемите е в ущърб на самоковци.