СамокоВест

Общинският съветник от ДПС-„Евророма” Александър Тодоров-Сашо Хлебаря спипан в алъш-вериш с гласове

Споделете ни в

sasho hlebarqПоредният самоковски партиен и обществен лидер от ромски произход попадна под камерата на предаването „Разследване” по Нова телевизия. Разследващите журналисти показаха Евангелистки църкви като част от схема за купуване на гласове. Главен герой в алъш-вериша е Александър Тодоров от Самоков, известен с прякора си Сашо Хлебаря. Той е старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на Софийска област. Към момента Александър Тодоров е и общински съветник в Самоков от местната коалиция ДПС-Евророма. Сашо Хлебаря влезе в Общинския съвет на мястото на Александър Методиев – Бат Сали, който пък стана депутат в 42-то Народно събрание от листата на ДПС.
Репортерът Марин Николов влезе под прикритие в една от най-големите евангелистки църкви у нас. Представяйки се за партиен функционер, той получи оферта за платена пропаганда по време на проповед. В излъчените кадри бе показано как Александър Тодоров-Сашо Хлебаря урежда срещи на „купувачите на гласове” с добре облечени божи служители от различни църкви в ромски махали под шапката на евангелското движение. Пастори от цялата страна искат пари, за да склонят над 7000 вярващи от над 140 евангелистки храма да гласуват за определена партия.
В Перущица екипът е поканен, за да види как ще кандърдисат вярващите да дадат гласа си за посочената политическа организация. Репортерът под прикритие дава на пастора напечатани няколко реда, които да повтори пред вярващите християни евангелисти, а именно: „В неделя сме на избори и Бог ще ни посочи правилния път, правилната партия, която ще ни даде по-добър живот. Радвайте се, вече знаем за кого да гласуваме! Гласувайте за нашата нова партия и ще ви се помогне! Дайте гласа си и ще ви се даде!“.
И точно това се проповядва пред миряните.
След проповедта се уговарят подробностите. Първо пасторите казват, че за услугата искат различни дарения за църквите, но накрая отварят дума за пари – около 50 000 лева за осигуряване на над 7000 гласа в страната. На среща на другия ден в София Хлебарят уточнява, че иска парите на два пъти. Следват пазарлъци за мизата и екипът на Нова телевизия се разкрива пред Александър Тодоров, след което старейшината на пасторите на протестантски църкви в Софийска област и общински съветник от Самоков отказа да коментира каквото и да било пред камерата и избяга. Отрече всичко случило се и казано преди това.
По повод разследването на Нова телевизия, право на отговор са поискали групата „Християни на протест“. Те са изпратили отворено писмо във връзка със схемата, която по думите им петни имиджа на евангелските църкви в страната: „Ние вярващите, обединени от мнозинството евангелски общности, изразяваме своята загриженост за излезлите сигнали в медиите за евангелски пастири, продаващи гласовете на църковните си общности за предстоящите избори. Осъждаме всякакви подобни действия и се разграничаваме категорично от тях, като заявяваме, че се надяваме виновните да бъдат наказани с пълната сила на закона”, се казва в писмото.