СамокоВест

Община Самоков участва в Еко-Рали България 2017

Споделете ни в

Електрически автомобили от марките Tesla, BMW, Renault, KIA, Hyundai, Opel и Nissan ще застанат на старта на тазгодишното ЕКО-Рали България. Надпреварата, която е кръг от Е-световния шампионат за Е- Регулаторна купа на FIA за нови енергии и задвижвания, ще се проведе от 28 до 30 юли 2017 г. Заявки за участие са подали повече от 15 екипажа със задвижвани от електричество возила. Освен тях на старта ще застанат хибриди и задвижвани от алтернативни горива автомобили, които ще спорят за съпътстващата „Национална екокупа“.

На старта на ЕКО-Рали България 2017 ще застанат претендентите за Световната купа Хесус Ехаве от Испания с БМВ i3 и Валтер Кофлер от Италия с „Тесла“. Те ще се изправят срещу опитни и силно ентусиазирани български пилоти и навигатори, които ще воюват купата от надпреварата да остане на родна земя.

Три общини ще се включат със свои екипажи в надпреварата – София, чрез екипаж на Столичния инспекторат, Самоков и Сливница, като идеята е да се популяризира използването на екологичен транспорт в населените места.

Екоралитата не са скоростни състезания, при които се гони минимално време и максимална скорост. В случая правилата на състезанието включват придвижване по пътна книга и провеждане на т.нар. регулаторни тестове, като общата идея е за икономично и екологично шофиране.

Официалният старт на ЕКО-Рали България 2017 ще бъде в петък, 28 юли, от 19 ч. на площад „Александър Батенберг” в София. Преди това, в ранния следобед, отново там ще се проведе и техническият преглед на участниците в надпреварата.

В събота участниците ще се отправят по маршрут от София към Боровец, минаващ през Бистрица, Железница, Самоков и Костенец. Закритият парк ще е в Боровец, като в неделния ден маршрутът на надпреварата ще протече, общо взето, наобратно към столицата.