СамокоВест

Община Самоков – големият губещ от проекта „Супер Боровец”

Споделете ни в

super_borovets_planФактите, че Община Самоков е безгласна буква в „Рила Самоков 2004” АД и е големият губещ от проекта „Супер Боровец” също са в категорията НИЩО НОВО! Още, когато о Бозе почившият бивш кмет Ангел Николов хариза на безценица 2000 декара общински земи на убития по-късно банкер Емил Кюлев беше ясно, че самоковци са жестоко прецакани. Имотите се намират в най-привлекателната част на общината – в района на к.к. Боровец и по протежение на пътя между Самоков и курорта. Какво е облажил Николов за това, че предаде общинските интереси – съдникът отдавна вече е друг.
Проблемът е, че всички ние плащаме последиците и до днес. По случая „Супер Боровец” Самоковест има поредица от публикации. Сред тях са „Общински служители получават незаконно пари от фирми” от 1 май 2012 г.; „Перачницата на пари „Супер Боровец” се разпада” от 3 юни 2012 г.; „Супер измамата „Супер Боровец” лъсна като тиган на месечина – плачете самоковци!” от 27 юни 2013 г. и т.н. Затова тук ще припомним само най-драстичните загуби за общината.
На 30 юли 2004 година екс кметът на Самоков Ангел Николов и тогавашният областен управител на София Олимпи Кътев информират за подготвян проект в района на Боровец. Планирано е изграждането на комплекс “Самоков – Боровец – Бели Искър”, чиято реализация трябва да стартира от 2005 година. Според направените планове е предвидено курортът да се раздели на три зони и да се осъществят три различни типа застрояване. В първата част да бъдат изградени малки фамилни къщи за туристи, средният включва сегашния курорт, а горната зона да е за по-богати клиенти. Там трябва да има и нови писти и ски-съоръжения. Разчетени са да бъдат привлечени 300 млн. лева инвестиции в хотели и съоръжения. Грандиозният план за разширение на зимния курорт е трябвало да бъде осъществен от смесено акционерно дружество между община Самоков и три частни фирми – „Контракт 99“ на Емил Кюлев, „Главболгарстрой“ и „Електрокомплект“. Така се ражда „Рила Самоков 2004”АД.
След убийството на Кюлев наследниците му продават своите дялове от Супер Боровец и се оттеглят от дружеството. Купува ги Симеон Пешов чрез “Главболгарстрой” за 15 милиона евро. Последствие той също ги продава и в „Рила Самоков 2004”АД влиза фондът „Екуест инвестмънтс Болканс лимитед“, който става собственик на 67 % от капитала на дружеството, а Георги Крумов е избран за изпълнителен директор. През 2007 г. е регистрирано българското дружество на държавния омански фонд “Боровец Инвестмънтс”, включващ „Екуест инвестмънтс Болканс лимитед“ и Държавния фонд на Султанат Оман. От ноември същата година дружеството става основен играч в проекта “Супер Боровец”. Тогава оманците влизат в дружеството “Рила Самоков 2004″ АД с мащабни идеи за инвестиции. От този момент в схемата се включва и някакъв митичен Султан на Оман.
При учредяването на „Рила Самоков 2004”АД Община Самоков участва с 2000 декара общински земи, които бившият кмет Николов внесе като апорт на цена от около 3 лева на квадратен метър. По това време реалната пазарна цена на земите в района на Боровец, в зависимост от местоположението им, надвишава 50 евро за кв.м по данни на imot.bg. Видно от разликата в цените, Община Самоков губи близо 200 милиона лева още при влизането си в дружеството.
Щетите продължават лавинообразно и до днес, тъй като общината няма никакви механизми за влияние върху управлението на дружеството. Цената на апортната вноска отреди на Община Самоков дялово участие от едва 25% и я изправи в ъгъла. При тази ситуация, съвсем логично никой не ни попита, когато през 2009 година „Рила Самоков 2004” АД отпусна на „Транс Болкан Инвестмънт Лимитид” кредит в размер на 7 000 000 евро, или 14 млн. лева. Ведно с лихвите размерът му вече сигурно гони 20-те милиона. Кредитополучателят – ТБИЛ е поредната метаморфоза на един от основните акционери – Георги Крумов и неговия „Екуест инвестмънтс Болканс лимитед“. Договорът за кредита е подписан от изпълнителните директори Ал Харуси, представител на Оманския държавен фонд и Георги Крумов – на „Екуест”. По това време скандално известният Крумов представлява и дружеството „Транс Болкан Инвестмънт Лимитид”, получило заема. Кредитът е даден без никакво обезпечение и по всяка вероятност никога няма да бъде върнат. Договорът е сключен и в нарушение изискванията на устава на „Рила-Самоков 2004” АД, според който кредити по-големи от 500 000 лева следва да се отпускат само по изрично решение на Съвета на директорите. В случая такова решение няма!
Междувременно от алъш-вериша с акции на „Рила Самоков 2004”АД строителният бос от белчински произход и собственик на “Главболгарстрой” Симеон Пешов натрупа солидна печалба. Според изявление на представителя на “Екуест” Теро Халмари, направено пред Общински съвет Самоков, те са купили акциите от “Главболгарстрой” (същите, дето Пешов ги придоби по-рано от Весела Кюлева за 15 милиона евро) на много висока цена – за 165 милиона евро. Ако Теро Халмари казва истината, то ГБС е реализирал печалба от 150 милиона евро без всякакви разходи, понеже за всичките тези години нищо по проекта Супер Боровец не е правено. А акциите нито вода, нито хляб искат.
От където и да го погледнеш, 150 милиона евро са много пари, докато общинската хазна загуби и десетките хиляди лева, пръснати за поне 2-3 първи копки, никому ненужни проучвания, проектирания, оценки и съмнителна инфраструктура. Или самоковци са ограбени до стотинка!
Сега управниците ни леят крокодилски сълзи и се оплакват, че не могат да защитят общинските интереси, защото гласът им при вземане на решенията в „Рила Самоков 2004” АД няма тежест. За година и половина представителите на общината Екатерина Вададжийска и Георги Димитров едва успяха да изпросят провеждане на заседание на съвета на директорите. При това то се проведе дистанционно. В информацията, която Вадажийска представи на декемврийското заседание на Общински съвет Самоков, тя обяви отказа на мажоритарните собственици да участват лично в заседанията на управленските органи на дружеството и да решават въпросите относно бъдещото му. Представителството се осъществява от адвокатска кантора „Боянов и ко”.
Вадажийска информира съветниците също така, че предложението на Общинския съвет офисът на „Рила Самоков 2004” АД да се премести по адресна регистрация на дружеството, а именно Общинска администрация Самоков, не е прието. Тя изтъкна, че Община Самоков не разполага с никаква документация, не се знае какво е записано в капитала на дружеството, няма никаква яснота относно финансовото му състояние. Вададжийска изрази и личното си мнение, че мажоритарните собственици нямат желание да реализират проекта „Супер Боровец”, не се осъществява никакво администриране. Според нея, те подготвят продажба на акциите си и търсят купувач. Вададжийска подчерта, че единствената ценност в капитала на „Рила Самоков 2004” АД са 2000 декара общински земи, внесени като апорт – факт, който много отдавна е известен на всеки, интересуващ се що-годе от фикс идеята „Супер Боровец”. Тя предложи най-късно през месец февруари Общинският съвет да вземе решение относно бъдещото участие на Община Самоков в „Рила Самоков 2004” АД.
По темата взеха отношение и някои от общинските съветници. Данаил Попов предложи, за предстоящото заседание на Общинския съвет, представителите на общината да подготвят и внесат писмено становище. Христо Ярловски изрази мнение Общината да излезе от дружеството чрез продажба на дела си на една прилична цена. Петър Георгиев бе открито критичен. „Дяволиите започнаха от Общината. Защото тези, които участваха в игрите, сега си затварят очите. Това дружество е самоковската КТБ. И не е единственото. Тук са и „Борико”, и „Надар” с Христо Ковачки”, каза съветник Георгиев. Той изтъкна, че Христо Ярловски тогава е бил в управленския екип на общината. Бил е заместник кмет. „Ние вече сме пили по една или по няколко студени води”, каза в заключение Петър Георгиев. Райко Масларски посъветва общинарите и кметската управа да прочетат вестник „Любословие”, чиито броеве се пазят в Общинска библиотека. Вестникът многократно е алармирал за случващото се в „Рила Самоков 2004” АД и е прогнозирал този финал. Валентин Милушев се поинтересува съществува ли възможност да се развали дружеството, а Николай Николов попита Общинският съвет освободил ли е от отговорност представителите си в дружеството.
Оставяме полемиката без коментар. Както се казва, ще поживеем, ще видим. До февруари остава само един месец – на ваканции, на празници и на разпивки.
А за самоковци остава да пийнат „по една или по няколко студени води”!!!

One thought on “Община Самоков – големият губещ от проекта „Супер Боровец”

  1. Какава наглост – Христо Ярловски се изказва по темата – тази гнусна мишка винаги се е възползвал от ситуациите – преди подкрепяше проекта,сега ни лук ял,ни мирисал.
    Но пък си оправи материалното състояние пигмейчето – а сега пък некадърната му дъщеря се издига – къде по бащина,къде по белчинска линия – то при тях друго няма.
    От директо на Флора са я свалили кротко – за да не зароби и това място,но пък ще остане да доошушка самоковския хотел – на нея не и е трудно – толкова може.
    Та Ярловски продължава мръсотийките си – кротко,под мустак – ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИМУ ТАКОВА МИШКУВАНЕ!

Comments are closed.