СамокоВест

Общината тегли 583 200 лева кредит за дооборудване на новото сметище

Споделете ни в

Общинските съветници дадоха зелена светлина на кмета Владимир Георгиев да изтегли нов кредит. Сумата е в размер на 583 200 лева и е необходима за дооборудване на Регионалния център за управление на отпадъци. Общината ще кандидатства за кредита от над половин милион лева пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Кметът Георгиев докладва пред съветниците, че вече е направено искане пред Министерство на околната среда и водите за отпускане на необходимата сума, но са получили отказ. Парите са нужни за закупуване на техника, без която Центърът не може да започне работа. При изграждането му се взе решение сметището да бъде стопанисвано и управлявано от общината. За целта бе създадено общинско предприятие и бяха назначени служители.

Срокът за въвеждане в експлоатация на Депото е месец октомври, от който момент старите сметища на четирите общини следва да се затворят. Междувременно до края на септември трябва да бъде готов проектът за рекултивация на старото сметище в Самоков. Както е известно, за целта има осигурени около 2,5 млн лева. Предстои да бъде оборудвана и административната сграда.

Все още не е ясно на какъв принцип ще се определя размера на такса смет за следваща година, тъй като съгласно новите разпоредби, определянето му не може да става на база данъчна оценка на имотите.