СамокоВест

Общината скъса дослука си с Христо Ковачки в „Надар 2006” , драмата с „Борико 2007” продължава

Споделете ни в

hristo kovachkiОбщината прекрати участието си в „Надар 2006” ООД. Това стана ясно от доклада на Камелия Ангелова – представител на общината в дружеството. „Надар 2006” ООД е регистрирано през 2006 година с основна дейност проучване и проектиране, технически консултации, архитектурни и инженерни дейности свързани със строителството в Курортно-туристическа локализация „Искровете-Говедарци-Мальовица”. Съдружието е между Община Самоков и „ЕЛ ЕМ Импекс” ЕООД, собственост на скандалния бизнесмен от самоковски произход Христо Ковачки. В действителност от момента на създаването си, преди 8 години, до днес дружеството не развива никаква дейност.
Припомняме, че на заседанието си на 17 април тази година съветниците със свое решение задължиха представителя на общината да изиска от управителя на „Надар 2006” ООД свикване на общо събрание, на което да се вземе решение за прекратяване на дружеството или за откупуване от страна на другия съдружник – „ЕЛ ЕМ Импекс” ЕООД, на всичките 250 дяла на общината на номинална стойност от по 100 лева всеки. Според доклада на Камелия Ангелова, „ЕЛ ЕМ Импекс” е приел офертата да откупи общинските дялове. Ако това се случи, в хазната ще влязат 25 000 лева. Но ще я бъде ли тая или не – един Господ знае. Защото едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш. Като се има предвид, че в отчета си за 2012 година „Надар 2006” ООД посочи задължения в размер на около 313 000 лева, вероятността да си вземем парите клони по-скоро към абсолютната нула.
Но това ни е най-малкият кахър.
Сериозната драма е с „Борико 2007” ЕООД – дружеството, в което общината отново е съдружник с „Ел Ем Импекс” ЕООД, собственост отново на енергийния бос Ковачки, обвинен от държавата за укриване на 16 милиона лева от данъци. Във въпросното дружество потънаха 21 общински имота, внесени като апортна вноска от страна на община Самоков за участие в него. В момента апортираните имоти, -състоящи се в 687 839 кв.м. земя (21 бр. имота в землището на Самоков – м. „Боричо – 645 825 кв.м.; 3 бр. имоти в к.к. Боровец – имоти около „Езерото” и имот, източно от писта „Червено знаме” – 36 413 кв.м.; имот в гр. Самоков – Старата болница – 5 999 кв.м., ведно със застроените в този имот 5 бр.сгради), оценени на 8 653 000 лв., остават в ръцете на Христо Ковачки. Единственият видим резултат от съдружието е лифтът на „Боричо”, който работи от ден до пладне – сиреч по-малко от неделя след откриването му. Към момента съоръжението е разкостено и всичко, което може да се открадне, вече е отмъкнато.
Или за самоковци равносметката сочи, че те отново ще пият една студена вода. От дослука ни с Ковачки, загубата за общинската хазна възлиза на има-няма 9 милиона лева, съгласно направената оценка на внесените като апорт 21 общински имоти. А на фона на потъналите в „Супер Боровец” над 2000 декара безценни общински земи, това си едно нищо. Както се казва – бълха ни ухапала.