СамокоВест

Общинарите ще заседават навръх Благовец, заради делото за касация на избора им

Споделете ни в

sud delo sudia obvinen sudebna zalaДатата на мартенското заседание на Общински съвет – Самоков внезапно бе променена от 24-ти на 25-ти. От председателския съвет не дават никаква информация какво е наложило отлагането на заседанието с един ден. Обичайно сесиите се провеждат в последния четвъртък на месеца. Промяната на датата и деня е още по-странна, като се има предвид, че на 25 март честваме един от големите християнски празници Благовещение.

По традиция на този ден хиляди самоковци излизат на Ридо. Един характерен за нашия край обичай, на който млади и стари търкалят сладки питки по близките зелени хълмове за здраве и благоденствие.

Според общински съветници от групата на ГЕРБ, смяната на датата е заради делото за касиране на избора.

Припомняме, че Административен съд – София област обяви за недействителен избора за общински съветници в Самоков. Решението е по жалба на Даниела Трохарова – кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ. Основните мотиви, посочени в жалбата, са свързани с нарушения в отчитането на изборните резултати. Цитирани са протоколи със съществени недъзи – несъответствия, пропуски, поправки, неточности.
Решението на АС-София област бе вкупом атакувано пред Върховен административен съд от всички общински съветници с изключение на съветниците от листата на ГЕРБ. Решението бе обжалвано от Общинската избирателна комисия, ОБТ – Български лейбъристи, БСП, БДЦ/ВМРО и от Светлана Атанасова от името на Реформаторски блок /РБ/.

В заседанието си от 16 февруари ВАС констатира, че касационната жалба на КП “Реформаторски блок”, подадена чрез Светлана Атанасова е нередовна, тъй като не са представени по делото надлежни пълномощия на лицето да представлява КП “Реформаторски блок” и да подава от нейно име жалба и излезе с Определение, че:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ касационната жалба на КП “Реформаторски блок”, подадена чрез Светлана Добрева Атанасова срещу решение по адм. дело № 984/2015 г. на Административен съд – София-област.
ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по делото по отношение на касационната жалба на КП “Реформаторски блок”, с вх. № 4360/30.12.2015 г. по описа на Административен съд София област.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на Върховен административен съд, в седемдневен срок от днес за явилите се страни, а за останалите страни в същия срок от получаване на съобщението.
СЛЕД влизане в сила на прекратителното определение, делото да се докладва на председателя на четвърто отделение за ново насрочване.

Според коментари в коридорите на властта, насрочената нова дата е съвпаднала с първоначално обявената за мартенското заседание на спорния Общински съвет.