СамокоВест

Общинарите решаваха за „Супер Боровец” по недействителна покана на нелегитимен представител

Споделете ни в

obshtina samokovНа заседанието си от 12 септември общинските съветници гласуваха позициите на представителите на общината в „Рила- Самоков 2004” АД. По писмо № 41404242 на Еконт Експрес от Риджъндс Пропъртис Адвайзърс ЕАД днес и утре, съответно 16.09 и 17. 09, ще се проведе заседание на Съвета на директорите на дружеството. В тази връзка избраниците ни решиха:

„Общински съвет – Самоков упълномощава представителите на Община Самоков  в СД на „Рила–Самоков 2004” АД г-н Юри Бодуров и г-жа Евелина Перфанова на предстоящото заседание на СД да гласуват по следния начин:

1.         „ЗА” – приемане на предложението дневен ред;

2.         По т.1 от дневния ред „Одобряване на годишния доклад за дейността на Дружеството през 2011г., годишния финансов отчет на Дружеството за 2011г. и доклада на независимия одитор и внасянето им за одобрение на общото събрание на акционерите.” – „ПРОТИВ”

3.         По т.2 от дневния ред „Одобряване на годишния доклад за дейността на Дружеството през 2012г., годишния финансов отчет на Дружеството за 2012г. и доклада на независимия одитор и внасянето им за одобрение на общото събрание на акционерите.” – „ПРОТИВ”

4.         По т.3 от дневния ред „Одобряване на бюджета на дружеството за 2013г.” – „ПРОТИВ”

5.         По т.4 от дневния ред „Приемане на решение за свикване на извънредно общо събрание на акционерите на Дружеството, определяне та точките от дневния ред на общото събрание на акционерите съобразно посочените по-долу предложения и изготвяне на проекти за решения по тях.” – „ЗА”

6.         Възлага на представителите на Община Самоков в Съвета на директорите на дружеството да направят следните предложения за включване в дневния ред на Общото събрание.

6.1.      Общото събрание на „Рила–Самоков 2004” АД да бъде проведено през месец ноември 2013г., след редовната октомврийска сесия на Общински съвет – Самоков, на адреса на управление на дружеството.

6.2.      По предложената точка 6 от дневния ред на Общото събрание, да бъде проведено гласуване по отделно за освобождаване от длъжност и за освобождаване от отговорност на посочените членове на Съвета на директорите.

7.         По предложената точка 7 от дневния ред да бъде записана по следния начин: „Обсъждане и приемане на решения във връзка със заема, предоставен от Дружеството на „Транс Болкан Инвестмънтс Лимитид” на 29 май 2009г. със сума на главницата в размер на 7 200 000 евро.”

Оставяме без коментар необратимо закъснялата реакция на Общински съвет Самоков. Няма да коментираме, че позицията и действията на бившия кмет Ангел Николов, неизменно подкрепяна от съветниците, почти сигурно обрича общината да загуби внесените като апорт 2 000 дка общински земи. Извън основния проблем решението поставя още редица въпроси. На първо място защо общинският съвет делегира права на Юри Бодуров и Евелина Перфанова, които повече от година са депозирали оставките си в управленските органи на „Рила-Самоков 2004” АД. Налице е също така влязло в сила решение на съвета, по силата на което самоковска община вече се представлява от адвокат Екатерина Вададжийска и от Георги Димитров – икономист. И въпросът съвсем не е риторичен. Според информация от коридорите на властта, по която в момента тече проверка по надлежния ред, Бодуров и Перфанова са подписали, респективно приели, решението на Съвета на директорите на дружеството за отпускане на „Транс Болкан Инвестмънтс Лимитид” заем в размер на 7 200 000 евро. Съгласно въпросната информация двамата общински служители са действали самоволно – без необходимото решение на общинския съвет в тази насока. На какво основание тогава общинарите отново гласуваха доверие на Бодуров и Перфанова? Защо очакват, че този път представителите ни ще бъдат точни и коректни на заседанието на съвета на директорите на „Рила –Самоков 2004” АД и ще действат съгласно дадените им правомощия? Или ще опитат да заметат следите за меко казано неправомерните си действия, ако не е налице престъпление от тяхна страна. Другото, което буди недоумение в решението на Общински съвет Самоков е, че поканата за заседанието на съвета на директорите е недействителна. Тя не само е от името на нелегитимен представител – Еконт Експрес от Риджъндс Пропъртис Адвайзърс ЕАД, но и липсват задължителните реквизити за редовност на документа, а именно подпис и печат. На какво основание тогава, госпожи и господа общинари,  взетите днес и утре решения на заседанието на съвета на директорите на „Рила –Самоков 2004” АД ще бъдат законни и ще породят съответните правни последици? Или решенията ви отново са хвърляне прах в очите на самоковци, че сте загрижени за техните интереси и работите в тяхна полза?

Екипът на СамокоВест очаква да получи отговор на поставените въпроси на посочения в сайта е-мейл адрес.