СамокоВест

Общинарите разпарцальосаха и „Възраждане” на безценица

Споделете ни в
Снимка: www.vestnikpriatel.com
Снимка: www.vestnikpriatel.com

На първото си следваканционно заседание общинарите продадоха 17 общински имота, намиращи се в кв. „Възраждане” за изграждане на гаражи. Продажбата следва да стане чрез публичен търг с явно наддаване. Съвсем лежерно избраниците ни определиха начална тръжна цена от 35 лева на квадратен метър и никой не попита какви ще са тези гаражи, някои от които са с площ над 500 квадратни метра. Не са малко и парцелите с размер около 300 квадрата. Никой от защитниците на интересите ни не зададе и въпроса за какво аджаба иде реч – за депа на влакови композиции или за самолетни хангари. В докладната на заместник кмета Стойчев до общинския съвет като основание за продажбата е посочен чл.37 от Наредба № 4 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, което би трябвало да значи, че парцелите следва да бъдат предназначени за построяване или поставяне на гаражни клетки за личните автомобили на живущите в кв.”Възраждане”. От посочените размери на имотите обаче става ясно, че по-голямата част от тях ще бъдат използвани за съвсем друг вид строителство. По всяка вероятност за търговски или жилищни нужди. Но тогава началната тръжна цена би трябвало да е многократно по-висока. За пореден път, било поради некомпетентност било поради незаинтересованост, голяма част от общинарите предадоха интересите на гражданите на безценица. Наясно сме, че само малка част от тях играят в комбина с ръководството на общинската администрация в лицето на кмета Владимир Георгиев, заместниците му и главните експерти в отдел ТСУ, подготвили абсурдното предложение. Логиката води до единствения възможен извод, че така очертания кръг има лична изгода от продажбата на въпросните общински имоти при крайно неизгодната за хазната цена. По ярък пример за корупционна схема здраве му кажи. Но само така се получават пари под масата, за да могат настоящите ни и бивши управници да се изповядат, че е добре дето са сколасали да натрупат капитал, та сега могат да си купуват скъпите и прескъпи лекарства. Ама нали толкова им е акъла на властниците, не си дават сметка, че човек освен да им пикае на капитала щом ще го дават за лекарства, какво друго да ги прави.

Извън това отклонение остава сериозното изискване към общинските съветници да преразгледат и да преосмислят взетото решение и задължително да дадат отговор на въпроса защо отредените за лични гаражи парцели почти до един надхвърлят стоте квадрата. Екипът ни многократно е задавал въпроса от какъв зор общинският съвет продава парцелите за гаражи, а не ги отдава под наем за определен срок, така че след отпадането на необходимостта от такъв вид градежи общината да може да преотреди терена за други цели. До момента отговор на питането си не сме получили, в това число и от общински съветници, които показват компетентност и гражданска отговорност при вземането на решения. С продажбата на 17-те имота в квартал „Възраждане” става ясна истинската цел. Защото единствено като собственик новият стопанин може да смени безпроблемно предназначението на имота и да си построи каквото му скимне. При това ще се е сдобил с него за жълти стотинки, разбира се без да броим това, което е снесъл на властимащите. Както може да се очаква, размерът на сухото не е публично достъпна информация. Общинарите следва да спрат веднъж за винаги всякакви продажби на общинска земя с цел изграждане на гаражи. За да отговорят на моментните потребности на населението отредените за целта парцели следва да бъдат отдавани само за временно ползване. И ако искат да останат в паметта на този град, нека потърсят мъдрост в решенията на предците си. В следосвобожденски Самоков градските първенци не са продали местата за вили в курорта Чамкория, както тогава се е наричал  Боровец, а са ги отдали под наем за срок от 99 години. Та когато потребата от такива частни имоти отпадне с времето, общината да може да си върне собствеността върху безценните горски терени. А какво остава до някакви си гаражи, който само след едно-две десетилетия не ще са нужни никому, но тогава продажбата им и окрупняването на парцелите ще стане  невъзможно.

 

 

2 thoughts on “Общинарите разпарцальосаха и „Възраждане” на безценица

  1. така ще е докато мангалите избират кметове и общински съвети……..

  2. За съжаление и в кв. Самоково положението с тези търгове не е по-розово. Условията на търга за гаражни клетки пред бл.18 бяха така направени, че да може ‘наши хора’ от други блокове да си купят гаражни места, както се и случи. Условията бяха толкова абсурдни, че можеше човек от примерно бл.9 с документ за собственост на един автомобил да закупи всичките 13 клетки. Върху тези 13 места има изградени гаражи от хора живущи в бл.18 и всички те искаха да си закупят земята/51лв. кв.м/ под тях, но това за общината няма значение, тъй като изборите са далече. Поредният “законен“ , но неморален търг. Когато беше избран млад кмет, и аз се бях обнадеждил, че нещата най-после ще тръгнат в правилна посока, но изглежда ще си остана само с надеждите.

Comments are closed.