СамокоВест

Общинарите продадоха на „свой“ човек 800 квадрата парцел и сграда – без търг и на безценица

Споделете ни в

По предложение на кмета на общината Владимир Георгиев, Общински съвет Самоков продаде на Ангел Кенанов ½ сграда с 229 квадратни метра застроена площ и парцел към нея от 800 метра квадратни. Целият имот бе продаден на цена 34 379 лв. Сделката бе сключена без търг или конкурс, каквото е изискването за продажба на общинска собственост. Формалното основание е, че с решението се прекратява съсобственост с купувача Ангел Кенанов. В действителност, преди щедрия подарък на общинарите, Кенанов притежаваше едва ½ част от сградата. Избраниците ни му дариха на безценица не само останалата част от постройката, но и огромен парцел от близо един декар урегулиран парцел в рамките на град Самоков. До имота е изградена цялата техническа инфраструктура, което го прави особено привлекателен.

По този ред от години насам избраниците ни заобикалят изискването на закона. Обичайна практика е да се обособи съсобствен имот между общината и частни лица, които по правило са приближени по един или друг начин до властимащите. При това почти винаги общината е собственик на по-голямата част от имота. От този момент до продажбата без търг или конкурс, остава само една крачка. Общинските съветници приемат по предложение на кмета някаква измислена „пазарна” оценка, която при липсата на конкурсно начало е всякаква друга, но не и реалната цена на имота.

Следвайки схемата, повече от две десетилетия призваните да защитават общинската ни собственост я разпродават на принципа – да пришием към копчето балтон. Това е престъпна практика за облагодетелстване на определени персони за сметка на всички останали граждани на общината. В подкрепа на твърдението говори обстоятелството, че няма нито един случай съсобствеността да е прекратена като общината изкупи по същите нищожни цени другата част на имота. А ако трябва да го продаде след това, то задължително следва да стане чрез търг или конкурс, както повелява закона.

Докога, госпожи и господа управляващи, ще предавате общинските интереси „В/името” на един или друг „свой” човек и в лична полза. Не забравяйте, че Самоков е малък град, хората се познават и вашата по(д)купна цена отдавна вече не е никаква тайна.

2 thoughts on “Общинарите продадоха на „свой“ човек 800 квадрата парцел и сграда – без търг и на безценица

  1. Наскоро ми попадна едно решение на Общински съвет гр. Самоков за извършена заменка на общински имот с площ от 2296 кв.м. трайно предназначение: урбанизирана територия, начин на трайно ползване:обществен селищен парк, с имот от 3290 кв.м.- начин на трайно ползване: ливада, категория на земята седма,находящ се в м.“Гастилаг“ землище на с. Марица, собственост на Александър Христов Методиев. Пазарната цена на имота на Община Самоков заедно с местните данъци и такси и ДДС е 116 104,13 лв. Пазарната цена на имота на Александър Христов Методиев е 92 120 лв!!! Добре прочетохте – деветдесет и две хиляди сто и двадесет лв. И това за земя седма категория, ливада в Марица! Няма „шест пет“- съгласно експертна оценка на лицензиран оценител /Лиценз №4542 утвърдена с Решение №2170/26.07. 2007 г.на Обс. С едно доплащане на разликата от 19 672,13 лв. въпросното лице става собстветик на общински имот в урбанизираната зона на града! Възникват няколко въпроса: Как така ливада седма категория е оценена толкова много, и защо и е на Общината да има ливади в Марица??? По същото време 2006 – 2007 г.и аз получих наследство към 9-10 декара в Долна баня. Земите са оценени също на 6 -7 категория, но тогава и сега не ми дават повече от 300 – 400 лв на декар. Това е първото нещо което ме заинтригува, и второ и аз предлагам на общината всичкото това за „само“ един декар в урбанизираната територия на града! Няма да ме „огрее“ наясно съм, но ако толкова общинарите искат да се занимават със стопанска дейност може и да стане. Това в кръга на шегата, но положението е много сериозно с тези далавери, и не знам ако се направи една ревизия на последните 2 мандата какво още ще „изкочи“! Както беше казал един пролетарски поет -„Разровиш ли го ще мирише, и ще горчи като отрова“… Ще пратя и самият документ,но аз не искам да ровя повече,защото взе много да ми „нагарча“! Искам само да стане достояние на съгражданите ми!

Comments are closed.