СамокоВест

Общинарите приеха Бюджет 2018. Мнението на гражданите от публичното обсъждане – оставено за сведение

Споделете ни в

На първото си за годината заседание, общинските съветници приеха бюджета на Общината за 2018 г. Протоколът от публичното му обсъждане, с мненията и предложенията на гражданите, бе оставен за сведение.

Съгласно разработката, общо очакваните приходи са 38 345 898 лв. От тях 22 446 926 лв. са от местни приходи, а 15 898 972 лв. – от републиканския бюджет.

В разходната част средствата са разпределени по дейности и функции. Приложен е и списък на планираните капиталови разходи с общ размер 8 547 311 лв.

При разискванията общинският съветник от ГЕРБ Венета Галева се заинтересува защо за село Доспей не са предвидени средства за строително-монтажни работи и попита единствено за асфалтиране ли следва да бъдат разходвани. От отговора на кмета Георгиев стана ясно, че приложенията са дадени след уточняване с кметовете на селата. Той уточни, че за Доспей са предвидени средства и по европейски програми, изпълнението на които за 2017 година е било забавено.

Общинският съветник Васил Зашкев от РБ заяви: Бюджетът е О.К., но какво прозира зад цифрите. Той бе категоричен, че липсва стратегия за устойчиво развитие на общината. Зашкев цитира екс. кметът  Христо Ярловски, според който, за да се спечелят едни избори трябва и шарения. Затова и тази година „ще се веят капаци и потури“, а по селата няма изградени ВиК мрежи, продължи Зашкев и попита какво се планира в тази насока, на което кметът отговори, че няма програми. В заключение Зашкев посочи –  примерите за лоши инвестиции са много. Двата хотела, в Боровец и в Самоков. Никога инвестициите за тях няма да се върнат. По този проблем кметът Георгиев отказа да вземе отношение.

Обект на питане от общинските съветници отново бе и Туристическата градина. Проявен бе интерес към предвидената за строителство помощна сграда. Отбеляза се, че сумата от 140 000 лева за пейки е доста висока. Кметът Георгиев обясни, че помощната сграда е планирана още с изграждането на Самокова. Тъй като в парка няма обществена тоалетна, в помощната сграда ще има помещение за екскурзовод и две тоалетни. Оставяме без коментар как се съчетават екскурзовод и нужник! Оставяме само въпроса – кому е нужно? Достатъчно грешни пари се хвърлят за охрана на Самоковото, като в голямата част от времето я се вестне някой, я не!

Д-р Димитър Панев от „Самоковци за Самоков“ уточни, че общинските съветници също са виновни за ръста на приходите по бюджета, тъй като през 2017 година са гласували увеличение на данъците. Той посочи, че според него приходите от туристическия данък би трябвало да са поне със 150 000 лв. повече и попита как се събира таксата от Общинска администрация. Само на добра воля от страна на хотелиерите ли, попита д-р Панев. Съветник Панев бе категоричен, че така представената разходна част не дава достатъчно яснота относно размера на планираните разходи. Той посочи, че разходите трябва да са обосновани на база на конкретни калкулации, количествено-стойностни сметки. Той попита как Общинска администрация е определила 200 000 лв. за строително-ремонтни дейности в дворовете на училищата. Д-р Панев попита за какво са предвидени 1 200 000 лева за Ларгото. Той обърна внимание, че то бе изградено едва преди десетина години, което ще рече, че гълта по 120 000 лв. на година. Ще ми бъде отговорено, че основен регулатор е обществената поръчка, но тя се върти около заданието на общината, контрира в аванс д-р Панев.

Той попита също така, когато се асфалтират улици и пространства има ли яснота относно ВиК мрежата. И даде пример с ул. „Мусала“ която е предвидена за асфалтиране и изграждане на велоалеи, а по нея минават тръби на ВиК, които подлежат на ремонт и подмяна.

Как са определени за саниране сградите на Общината, на МВР и на училище, а не на Болницата, попита още общинският съветник от „Самоковци за Самоков“.

Кметът Владимир Георгиев обясни, че бюджетът е разработен съгласно дадените указания от Министерство на финансите. В крайна сметка всички проекти се гласуват от Общинския съвет, допълни кметът. По отношение на съобразяване при асфалтирането с ВиК мрежата кметът Георгиев обясни, че конкретно за ул.“ Мусала“ е договорено с ВиК дружеството Общината да закупи частите, а дружеството да изпълни ремонта на мрежата.

Според кмета Георгиев увеличението на приходите не се дължи толкова на по-високите данъци, а на добрата работа на Общинска администрация! По селата данъците са много ниски, заяви общинският кмет.

Дали? Ти как мислиш, бедни ми данъкоплатецо?

Позицията на д-р Панев бе подкрепена и от председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, която призова от Общинска администрация да бъдат по-точни в разчетите за необходимите средства, а не две седмици по-късно да се променят на подписка, какъвто случай е имало наскоро. Тя се присъедини и към мнението за Ларгото, като посочи, че сумата е стряскаща.

Светлана Атанасова от РБ, започна своя коментар с думите: Исках да се въздържа, защото от години си говорим едно и също. Съветник Атанасова изрази становище по един от основните проблеми. Правим училищни дворове, а ще има ли деца, попита тя. Няма стратегия за бъдещето на Самоков, категорична бе Атанасова. Не видях средства за индустриална зона, за да се привлекат инвестиции. В бюджета няма стратегия за развитие на града, за разкриване на нови работни места, заключи съветникът от РБ.

Това са въпроси, които сайтът ни многократно е поставял, но според практиката и тертипа на работа на кметската управа, те така и си остават без отговор.

Кметът Георгиев оспори констатацията на Светлана Атанасова, че всеки път си говорят едно и също. Всеки път Вие ме питате къде отива туристическият данък, каза той и продължи – тази година в Боровец са вложени 3 000 000 лева. Кметът изброи мерките, които са заложени в бюджета за развитието на града – предвидени са средства за дофинансиране на детските градини, разработени са подробни устройствени планове за терени в индустриална зона, предвидени са средства за дофинансиране на транспорта до селата, както и за социално подпомагане, посочи той. И в заключение изтъкна, че проблемът с раждаемостта е в цяла България.

С един глас „против“ и един „въздържал се“ Бюджет 2018 на община Самоков бе приет с подкрепата на останалите, присъстващи на заседанието, общински съветници.