СамокоВест

Общинарите освободиха от отговорност директорите на „Надар 2006”ООД въпреки задълженията от над 300 000 лева при пълна липса на дейност

Споделете ни в

 

На заседанието си от 6 юни 2013 година Общински съвет Самоков постанови решение, с което прие отчета на дружеството с общинско участие „Надар 2006” ООД за 2012 година и освободи от отговорност членовете на съвета на директорите. На заседанието не присъстваше нито един от въпросните членове на директорския съвет. Отчетът беше прочетен от упълномощен представител – Дончева. Съдружници в дружеството, което бе създадено за развитието на туризма в района на Говедарци и Мальовица са Христо Ковачки и Община Самоков. Основната дейност на „Надар 2006” ООД е проучване и проектиране, технически консултации, архитектурни и инженерни дейности свързани със строителството в Курортно-туристическа локализация „Искровете-Говедарци-Мальовица”. В действителност от момента на създаването си, преди 7 лета, до днес дружеството не развива никаква дейност. Бездействието му за предходната година беше отчетено и на последното заседание на Общинския съвет. Въпреки това във финансовите разчети са посочени задължения в размер на около 313 000 лева. От дискусията по време на заседанието стана ясно, че става реч за неизплатени възнаграждение на проектантския колектив. Установено беше също така, че цялата процедура по проучване и проектиране е замряла до възлагане на оценка за въздействие върху околната среда от РИОСВ София област. Но и към днешна дата инспекцията не е изготвила и издала исканото становище. От своя страна активността на съдружниците в „Надар 2006” ООД – община Самоков в лицето на кмета Владимир Георгиев и Христо Ковачки се изразява в изпращането на едно писмено питане до инспекцията. На това му се казва отговорна  работа и сериозна загриженост за интересите на община Самоков. С право Владимир Георгиев беше признат като най-успешен кмет в Софийска област. Опазил ни Господ, каква ли дейност развиват не дотам успешните кметове на общини? Иначе въздействието върху околната среда отдавна е известно и без становището на РИОСВ. Дружеството отдавна е в Черния списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа, където е записано:

„Христо Ковачки: измамник, укрил за 4 години данъци на обща стойност 16 000 000 лева. Предполагаемият извършител на незаконна строителна дейност на територията на връх Мусала. Същият планира да застрои района на Искровете и да го разпродаде като апартаменти, с което ще унищожи връх Мальовица. Фирмите зад които стои са „Ел Ем Импекс“ и „Надар 2006“. През 2008 г. в съучастие с шефа на ДАГ (бившо НУГ) Стефан Юруков е цапцаросал 3000 декара гори в Рила чрез заменки.

Кратко описание на далаверата:

През 2006 г. правителството „отложи“ приемането на Натура-зоната „Рила Буфер“, за да даде време на Георги Велчев, Кабус бин Саид, Братя Галеви и Христо Ковачки.

По данни от Агенцията по вписванията и Картата на възстановената собственост от 2005 и 2008 г., през 2007 и 2008 г., точно в тази „отложена“ зона ДАГ е разпоредила създаването и предоставянето чрез замени на 3000 дка държавни горски имоти, предназначени за изграждането на ски писти, лифтове и хотелски комплекси в землището на село Говедарци и на границата на Национален парк Рила.

Проектът „Искровете–Говедарци–Мальовица” се разработва като Общ устройствен план (ОУП) от смесеното дружество „Надар 2006”, представлявано от фирмата „Ел Ем Импекс” на Христо Ковачки и Община Самоков. Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта, са „Грейд 2004”, „Агросим” и „Ел Ем Импекс”. Справка в информационно-правните регистри сочи, че те са свързани с Христо Ковачки. Останалите имоти с формата на писти са заменени с неустановена до момента фирма.

Чрез замени гореспоменатите фирми са придобили всички писти в курортен комплекс „Мальовица” и над с. Говедарци, включително терените под ски съоръженията на Български туристически съюз.

Българската държава, нарушавайки чл. 87 от Договора за Европейския съюз, е предоставила на фирмите на Христо Ковачки горски имоти без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар. Тези имоти съвпадат с проектираните в общия устройствен план ски-съоръжения и застроителни ядра. Средните пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци вървят по около 120 лв./кв.м по данни на брокери, но замените за Ковачки са извършени при средна цена до 5 лв./m2.

В нарушение на европейската директива за стратегическа екологична оценка и директивите за Натура 2000, ДАГ е съдействала за предварителното осъществяване на ОУП на ски курорта, без да е завършена процедурата по Екологична оценка и Оценка за съвместимост с Натура 2000, с абсурдни за Национален парк Рила трасета на ски писти и лифтове.”

От изложеното до тук и на най-големия лаик и невежа му става ясно, че най-добре за самоковци е общината по най-бързия начин да прекрати участието си в „Борико 2007” АД и „Надар 2006” ООД със съдружник Христо Ковачки и незабавно да си възстанови собствеността върху внесените като апортна вноска имоти, състоящи се в 687 839 кв.м. земя (21 бр. имота в землището на Самоков – м. „Боричо – 645 825 кв.м.; 3 бр. имоти в к.к. Боровец – имоти около „Езерото” и имот, източно от писта „Червено знаме” – 36 413 кв.м.; имот в гр. Самоков – Старата болница – 5 999 кв.м., ведно със застроените в този имот 5 бр.сгради), оценени на  8 653 000 лв.