СамокоВест

Общинарите наляха още 154 000 лева в асфалта на Боровец за сметка на селата

Споделете ни в

В отсъствието на кмета Владимир Георгиев, на заседанието си общинските съветници гласуваха поредните изменения в бюджета за 2017 година. По докладна на кмета, за асфалтиране на пътища в Боровец бяха наляти допълнително 154 000 лева. Средствата са за сметка на селата. А, както стана ясно от последвалите коментари, избраниците ни отново бяха хванати за риби и узакониха вече похарчени парици.

Позицията на кметската управа изложи зам. кметът Сия Шехтанова. Зам кмет Шехтанова обясни промяната с отпадането на необходимостта от тези средства за кметствата, тъй като същите нямали готовност да ги усвоят в краткото време до края на бюджетната година. Твърдението й бе оборено от кмета на Драгушиново Георги Хаджийски. Той заяви, че е кандидатствал за отпускане на 10 000 лева за ремонт и възстановяване на градинката в центъра на селото, но искането му не е уважено от общинската власт.  Кметствата по селата са лишени и от такива дребни суми, с които да подобрят условията за живот и облика на населените места. Георги Хаджийски подчерта, че пътищата към и в Драгушиново се нуждаят много повече от финансиране по общинския бюджет, отколкото асфалтирането в Боровец. Особено след наводнението в началото на месец юли тази година. Хаджийски допълни, че преди 2 години е кандидатствал с проект пред ПУДООС, но той също не е одобрен. Кметът подчерта, че селото е живо с над 600 жители, и даде право на недоволството им да плащат високи данъци и да разбиват колите си по пътищата. „След като средствата са планирани за селата, те трябва да бъдат разходвани за дейности в селата“, категоричен бе кметът на Драгушиново.

На принципа „трай, коньо, за зелена трева“, Сия Шехтанова се ангажира, че след като бъдат отпуснати средства от Фонда за подпомагане при бедствия и аварии основно ще бъде ремонтиран пътят за Драгушиново.

Общинският съветник Димитър Панев буквално избухна – Тези разходи вече са направени, а Общинският съвет ги узаконява постфактум. Печалбите от Боровец постъпват в Републиканския бюджет, а разходите по инфраструктурата са за сметка на Общината, възрази още д-р Панев. С тази практика Общинският съвет се обезмисля, Направо да се събираме веднъж в годината, да гласуваме направените разходи и да приключваме, предложи съветник Панев.

Председателят на общинския съвет Силвия Стойчева предупреди кметската управа, в лицето на Сия Шехтанова, че това е последното решение за одобряване на вече направени разходи.

Ха, дано! Ама надали!

В работата на Общинския съвет няма място за закани. Избраниците ни  са длъжни да спазват закона и би следвало да не оправдават вече похарчени средства, освен за предотвратяване на бедствия и аварии, за опазване здравето и живота на гражданите и при други извънредни ситуации. А случаят определено не е такъв.