СамокоВест

Общинарите дариха на Полицията 12 000 лева – рецидивист прави органите на реда за резил

Споделете ни в

На днешното си заседание Общински съвет Самоков гласува решение от общинската хазна да бъдат дарени 12 000 лева на районното полицейско управление. Известно е, че Министерството на вътрешните работи е институцията с най-висок бюджет в държавата. За сметка на това в България парите за здравеопазване, за образование и за социални дейности са нищожно малко и крайно недостатъчни за каквато и да било нормална работа в тези най-важни за обществото направления. Само за подслушвания силовото министерство получава 110 милиона лева годишно, а ефектът в борбата с престъпността е нулев. Особено при битовата престъпност, която нараства с разрушителни темпове. За сметка на това скандалите с подслушванията, особено в последните дни, доведоха до ужас и отчаяние и най-отявления оптимист в държавата, ако в България въобще има такива.

Към престъпно високия, на фона на мизерията в страната, бюджет, който получава ведомството Районното управление на полицията в Самоков получава финансови инжекции и от местния бюджет. Преди време общинските ни управници щедро подариха на полицията няколко хилядарки от нашия джоб за полицейски кучкарник, а безстопанствените псета се увеличават и сериозно застрашават здравето и живота на гражданите. На днешното си заседание избраниците ни харизаха на полицията още 12 бона. Щедрият жест е по предложение на кмета на общината Владимир Георгиев, който е внесъл докладна пред Общинския съвет. Съгласно решението сумата е предназначена за закупуване на гориво за патрулиращите полицейски автомобили. Получилият дарението – РУП Самоков има една единствена отговорност: „Задължава ръководителят на РУП- Самоков да отчете пред Общински съвет – Самоков начина на оползотворяване на дарението, резултатите и ефективността от него до края на месец януари 2014 година.” След една година трудно може да се упражни ефективен контрол върху организацията в работата на патрулиращите полицейски екипи и свързания с това разход на горивото. Още по-невъзможно е да се проконтролира ефекта от дейността им и настъпили ли са по-добрите резултати в овладяване на престъпността в общината. Като имаме предвид, че общинските ни управници всяка година даряват на РУП Самоков левовата равностойност на около 5 000 литра гориво, а работата на органите на реда за справяне с престъпността е цъфнала и вързала. Няма съмнение, че и през настоящата година резултатът ще е същия. Особено като имаме предвид, че само преди ден рецидивист крадец направи топтан полицейското ни управление за резил, подавайки фалшив сигнал, че е катастрофирал на пътя за Дупница, разкарал патрулката на няколко десетки километра, прибрал се на аванта с линейка на Спешна помощ и след броени минути обрал къща, от която плячкосал 15 килограма кабел, дамски ботуши и сменил скъсаните си обувки с новите маратонки на стопанина.

В опит общинската управа да може да осъществява един по-добър надзор върху дарените средства, общинският съветник от сдружение „Самоковци за Самоков” Петър Георгиев предложи шефът на полицията ежемесечно да дава отчет за разхода им пред Общинския съвет – на всяка негова сесия. Мнозинството в самоковския Общински съвет, формирано от представителите на двете уж враждуващи партии ГЕРБ и БСП, а всъщност винаги гласувайки със завидно единомислие, естествено не прие предложението.  Така 12 000 лева от нашите данъци потънаха, може да се каже  безконтролно, в касата на районното полицейско управление.