СамокоВест

Общинарите гласуваха такса чистота за общинските имоти. Ромите отново с привилегии

Споделете ни в

Избраниците ни гласуваха такса чистота за наемателите на общинските имоти. Размерът й е диференциран за наемателите на търговски обекти, на общински жилища, на лекарски кабинети, на тротоари, обществени площи и др. Така от следващата година ползвателите на, така нареченото, тротоарно право ще заплащат по 2 лв. на метър квадратен. От 2017 г. такса чистота ще заплащат и търговците на пазара.

Няма спор, че таксата е необходима. Логиката е да се подобри чистотата в общината.

Проблемът обаче е защо общинарите отново и за кой ли път дадоха привилегии на живущите в 7-ми квартал. Наемателите на общински имоти за жилищни нужди ще заплащат едва 0,12 лв. на квадратен метър. На всички е известно, че това са общинските терени, на които никнат като гъби незаконни ромски къщи. Така че, дребните търговци, които с дейността си изкарват прехраната на семействата си, ще плащат по 2 лева тротоарно право, а тези които в нарушение на закона са направили къщи в общински имоти – по 0,12 лева.

Спорно е и доколко търговците замърсяват повече от циганите в махалата. Тоест отново се изправяме пред парадокса – тези, които спазват закона, работят и пълнят хазната с данъците си да плащат повече от нарушителите на правните разпоредби. Безумието е още по-голямо, като се има предвид, че всички останали граждани плащат такса смет в размер на 2,2 промила.

И не е ли това поредната дискриминация спрямо редовните платци в община Самоков?

Предложението на общинския съветник Валентин Милушев такса чистота за наемателите на общински терени за жилищни нужди да стане 1,20 лв. на квадратен метър потъна в общата говорилня. То въобще не бе подложено на гласуване.

Променена бе и такса смет за фирмите, декларирали контейнери. От следващата година те ще заплащат такса чистота в размер на 1 промил, вместо досегашните 0,6 промила. Предложението на Светлана Атанасова увеличението до става плавно, като за 2017 г. таксата стане 0,7 промила, не бе прието.