СамокоВест

Обществената поръчка на БКС е незаконна

Споделете ни в

При последния одит на финансовото управление на Община Самоков бе направена проверка и на законосъобразността на проведените процедури по реда на Закона за обществените поръчки. По отношение проведената обществена поръчка за възлагане дейностите по сметосъбиране и снегопочистване в доклада са направени следните констатции:

            „4.1.3. При открита процедура през 2009 г. с предмет „Сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци от 26 населени места на територията на община Самоков, к. к. Боровец, к. к. Мальовица,  в. з. Ярема, Д. Поляна, в. з. Г. Окол до общинско депо. Поддържане на депо за битови отпадъци. Почистване на нерегламентирани локални сметища. Други дейности свързани с чистотата. Зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа на гр. Самоков и к. к. Боровец”:

            а) в обявлението за обществената поръчка е поставено изискване към участниците да представят към офертите си удостоверения за липса на задължения към държавата -оригинал или нотариално заверено копие; удостоверение, че кандидата няма задължения към общината – оригинал; свидетелства за съдимост на управителите или членовете на управителните и контролни органи на кандидата – оригинал или нотариално заверено копие. По този начин възложителят е поставил необосновано ограничение за участието на лица в процедурите като е изискал представяне в хода на процедурата на документи от компетентните органи за обстоятелства по чл. 47, ал. 1 и ал. 2 от ЗОП, които подлежат на доказване с декларация. Поставените изисквания за форма на документите (нотариална заверка) също са прекомерни. Извършено е нарушение на чл. 25, ал. 5 във връзка с чл.25, ал.6 от ЗОП;

            б) видно от предмета на обществената поръчка, в него са съчетани различни по характера си услуги (сметосъбиране и сметоизвозване; зимно поддържане и снегопочистване и др.), които предполагат различни качества на участниците в процедурата. Възложителят не е обособил позиции в предмета на обществената поръчка, като по този начин е ограничил участието в процедурата на лица, които биха могли да отговарят на изискванията за изпълнение на само на някоя от включените в предмета на обществената поръчка услуги.

            Подадени са оферти само от две лица и после е отстранен единия участник. Това обстоятелство показва, че процедурата не е обявена при условия, които в пълна степен осигуряват условия за конкуренция.”

Констатациите на експертите показват по безспорен начин, че обществената поръчка на БКС да извършва дейностите по сметопочистване и сметосъбиране, както и дейностите по снегопочистване е незаконна. Включвайки критерии, които противоречат на закона и на изискванията за конкуренция между кандидатите, общината неоснователно е облагодетелствала един от тях. По време на цялото управление на Ангел Николов, което продължи цели два мандата, сиреч 8 години, БКС беше вечният победител при всички обществени поръчки. Обикновено дружеството беше единствен кандидат, тъй като останалите бяха отстранявани по силата на безбройните измислени ограничения. Така БКС Самоков, с управител Емил Кривошиев, получаваше редица ползи и изгоди. На първо място гарантирано печелеше обществени поръчки за милиони левове. При това ги печелеше при най-изгодните за дружеството условия. С времето изискванията към изпълнителя ставаха все по-малко, а сроковете на договора все по-дълги. Причината за топлите отношения между бившия кмет Ангел Николов и несменяемия шеф на БКС е повече от ясна. Тя е една и съща откак свят светува – общият интерес. Градските зевзеци отдавна са определили Емил Кривошиев като „г-н съветник на всяка цена”. Няма значение от коя партия ще влезе в общинския съвет, важното е да влезе. Десни, леви, демократи, комунисти, националисти, кой ти гледа – това са приказки за наивници. „Г-н общинският съветник на всяка цена” още с първия си мандат се убеди, че това да си съветник си е направо далавера. Общинският стол толкова му се услади, че е готов на всичко само и само да седи на него и следващите 4 години.

На Ангел Николов пък му трябваха точно такива хора, за да си осигури необходимото му мнозинство в общинския съвет. И схемата заработи като добре смазан механизъм. Николов възлагаше на Кривошиев поръчки за милиони. Кривошиев осигуряваше на Николов подкрепа за игрите му за още повече милиони. Така екс кметът получи карт бланш да потроши 70 000 000 лева за безумните си строежи за да може да гушне лично за себе си 21 000 000 лв. от тях. Поне толкова излиза сметката според твърденията на злите езици, че Николов никога не е падал под 30% комисионна. По този начин си осигури подкрепа и за още по-безумния си проект „Супер Боровец”. Там пък сметката въобще не се знае. Както се казва куче влачи – диря няма. Знае се само, че 2 000 декара общински земи в най-скъпата и най-привлекателна зона на общината са загубени безвъзвратно. За стотиците хиляди хвърлени на вятъра при безбройните първи копки не си струва да се говори. Това е същата схема, по която Николов получи съгласието на мнозинството общински съветници да подари на областния управител 12 декара златни общински имоти в самия център на Боровец, за да стане близката до сърцето му Емилия Константинова секретар на общината. Служба мека, лека, добре платена и доживотна. Така Ангел Николов си осигури подкрепата на общинския съвет, за да може партньорът му в далаверите „Симеон Пешов и син” да получи концесия за минералните води в Белчин бани на цени стократно по-ниски от цената, на която жителите на самоковска община плащаме питейната си вода. Безкрайни са ползите за бившия кмет Ангел Николов от подкрепата на купените от него общински съветници. То народът отдавна е разбрал, че най-лесно се прави помен с чужда пита.

Пак за наша сметка са и благините за Емил Кривошиев. Какво беше качеството на снегопочистването всички ние до един го почувствахме на гърба си. Все още помним непроходимите и неопесъчени пътища. Няма да забравим скоро и най-големия проблем – грамадите мръсен сняг върху тротоарите, което ги направи непроходими през цялата зима и принуди пешеходците месеци наред да се движат по уличните платна с риск за здравето и живота си. Не е по-добра и работата му и по сметопочистването. Градът традиционно си тъне в боклуци и ние вече обръгнахме. Даже след прехвалената акция на новия кмет Владимир Георгиев и на заместниците му по почистването на пространството от моста при болницата до Спортната зала участъкът си е осеян с битови и строителни отпадъци. Сега сигурно ще ги запишат на сметката на луна-парка, но истината е, че боклуците си бяха там и преди неговото идване. Особено тревожно по отношение на чистотата е положението по селата и в крайградските райони. Десетки сметища „красят” цялата община, която се е напела да става предпочитан туристически център. Някой обаче трябва да напомни на градските ни първенци, че желанието на туристите да изберат за почивката си селищата от общината е в пряка зависимост от чистотата. Колкото по-чисто е, толкова броят им е по-голям и обратно. Достатъчно е човек да премине границата с община Сапарева баня, за да си даде сметка, че напъните на нашите управници няма да доведат до нищо добро. Най-много да се п…….Чистотата в съседната община видимо е на много по-добро ниво.

И ако не иска да става за резил, кметът Георгиев следва незабавно да възложи проверка и обективен анализ на работата на БКС Самоков по снегопочистването и сметопочистването и да коригира плащанията в съответствие с качеството на услугата. Основание за това дава не само одитния доклад, но и реалните резултати от работата на дружеството. БКС под ръководството на Емил Кривошиев не само не изпълнява коректно задълженията си към общината, но и лично спомага за замърсяването на околната среда и водите, за което ще ви информираме в следваща публикация.