СамокоВест

Обръщение на кмета Владимир Георгиев и председателя на ОбС Силвия Стойчева към гражданите на община Самоков

Споделете ни в

djamiqУважаеми съграждани, настоящето ни изявление е предизвикано от факта, че се подготвя за приемане промяна в закона за вероизповеданието, който пряко касае собствеността на общината. Става дума за „Байракли джамия“ и прилежащата й площ, която е паметник на културата с национално значение, обявена за такъв от 21 юни 1928 година. След Освобождението 1878 г. в града почти не остава турско население и от началото на XX век джамията е изоставена и полусрутена. 1960 г. започва реставрация под ръководството на архитект Никола Мушанов Е художника Георги Белстойнев, изцяло реставрирана от общината. От 1966 г. реставрацията е приключена и функционира като музеен обект, който до днес е посетен от хиляди туристи. Включена е като туристически обект във всички туристически пътеводители и справочници. От откриването й като музеен обект до днес всички ремонти и поддръжка са за сметка по Община Самоков. Считаме, че опазването й като културен паметник гарантира достатъчната толерантност към турската култура, защото ние я съхраняваме именно като такава. Не е имало и няма необходимост от превръщането й в молитвен храм. Ако поправката в закона за вероизповеданията бъде приета, джамията и прилежащата й площ ще бъдат отнети като общинска собственост и предадени на мюфтийството. По тази причина, ние, като общинско ръководство, подкрепени от граждански комитет инициираме подписка срещу приемането на поправките в закона за вероизповеданието, която да внесем в Народното събрание и Министерския съвет. Призоваваме гражданите, които имат отношение към собствеността на града ни и неговата история да ни подкрепят с присъствието си в сряда /18.09./ от 10.00 пред Байракли Джамия, както и да се подпишат в подписката, която ще бъде пусната същия ден и ще бъде на съхранение в Исторически музей – Самоков.

2 thoughts on “Обръщение на кмета Владимир Георгиев и председателя на ОбС Силвия Стойчева към гражданите на община Самоков

  1. Не мога да си представя, че в центъра на града ни може да почне да пее ходжа, и да му слушаме „маанетата“. Аз, който съм роден тук и обичам родния си град ще се замисля дали да остана тук или да се преместя да живея в някой чист български град като Копривщица. Нито има толкова турско население(освен няколко турчеещи се поради криворазбран интерес цигански фамилии). Доколкото знам от стари хора, турското население се брои на пръсти, но подстрекавани от етническата партия ДПС, може много цигански семейства да приемат тази религия,и да издигнат още една джамия. Имал съм гости от Габрово, мои приятели от казармата, и са ме питали -“ много ли турско население има в града ни, след като има джамия на центъра“? Отговарял съм им, че това е паметник на културата и даже съжалявам, че е на центъра, след като няма български храм, и се създава впечатлението, че сме някъде из „Анадола“, но това е заварено положение и не може да се направи нищо. Но да се иска да промени статута си и да стане действащ храм е направо наглост и опит на ДПС да наложи волята си да осее българските градове с джамии, за да заприличаме наистина на „турска провинция“. Трябва да се засили патриотизма сред българските политици, а не както сега е тръгнало и имам чувството, че някои са съгласни и с „дявола“ да се съюзят само и само да са във власта!

  2. Властта тяхна, а те събират подписи срещу себе си. Пълна демагогия: Палят пожар за да се пишат огнеборци.

Comments are closed.