СамокоВест

Обраха църквата в Ново село

Споделете ни в

На 6-ти май в полицейското управление в Самоков е получен сигнал от кмета на Ново село, че от църквата „Свети Свети Петър и Павел“ са откраднати дървена кутия за дарения със сумата от над 200 лева, два свещника и четири персийски килима. Това не е първата кражба. Църквата е обект на чести посегателства. Крадците не се посвениха да ограбят храма даже в деня на Свети Георги Победоносец.

Обирът е извършен точно преди кутията да бъде отворена и дарените суми да бъдат преброени и описани.

Доскоро Ново село беше единственото селище без своя черква. Жителите му със свои средства и с външни спомоществователи изградиха храм, където да търсят връзката си с Бог, да се помолят и запалят свещ за здраве и благодат. Църквата е осветена през 2007 година и от тогава на всеки празник се отслужва литургия.

Служители на полицията са направили оглед на местопроизшествието. Води се разследване по случая, но новоселци нямат голяма надежда, че крадците ще бъдат открити. Болката на хората идва не само от материалната загуба. По-голяма е духовната им мъка, че е осквернен домът на Бога – най-святото място на всяка общност.