СамокоВест

Областна дирекция на МВР се похвали – Побойниците над горския са задържани

Споделете ни в

На сайта на Областна дирекция на МВР София е публикувана информация, че „след упорито издирване, продължило две денонощия, криминалистите от районното управление в Самоков установиха самоличността на мъжете, които във вторник по обяд нападнаха горски стражар на пътя между Самоков и Ихтиман. След като го принудили да излезе от автомобила си, нападателите му се нахвърлили с камъни и юмруци, в резултат на което 58- годишният мъж бил откаран в болница с две спукани ребра и множество травми и охлузвания. След побоя мъжете изхвърлили колата на жертвата си в крайпътното дере. След активни издирвателни и процесуално- следствени действия вчера всички членове на групата били установени, като двама от тях са задържани в Правец, останалите в Самоков. И шестимата са криминално проявени, четирима от тях осъждани за редица престъпления. М.П./23г./ само преди няколко месеца излязъл от затвора, където изтърпял ефективна присъда за нанесена телесна повреда. Има и предишна ефективна присъда от 3г.6м. за грабеж. 50- годишният В.А. е осъждан за незаконно преминаване на държавната граница в района на гр. Петрич, а 24- годишният М.Я. за шофиране след употреба на алкохол. Четири криминалистически регистрации, сред които и за посегателство срещу горския фонд, са вписани в досието на 32- годишния А.А. 26- годишният Я.А., за когото останалите твърдят, че е управлявал „Мерцедес”-а, с който е блъсната колата на горския служител, е регистриран за нанасяне на средна телесна повреда. Последният нападател, О.Д./23г./ е регистриран за шофиране след употреба на алкохол.
Мъжете са задържани в ареста на РУП- Самоков с полицейска заповед за 24 часа. Материалите по досъдебното производство са докладвани на районната прокуратура. Работата по пълното изясняване и документиране на случая продължава.”

От публикуваната на официалния сайт на ведомството информация, която представяме дословно, става ясно, че побойниците са 6, а не 5, както беше съобщено първоначално на същия този сайт. Вижда се и изключително богатото криминално минало на сатрапите. Разбираме също така, че независимо от множеството им престъпления, те са били на свобода. В резултат на продължаващата с години свободия на престъпниците, наглостта им стига до там да пребият горски надзирател по време и във връзка с изпълнение на служебните му задължения. Съгласно българското законодателство това е квалифицирано престъпление и следва да бъде санкционирано с по-тежко наказание. Убедени сме обаче, че и този път, само след броени, часове побойниците отново ще се разхождат свободно сред нас и ще продължат безнаказано да застрашават здравето и живота на всеки дръзнал да се противопостави на беззаконията ми. Така че, Полицията няма никакво основание да възхвалява сама себе си до небесата. Тъкмо наопаки – органите на реда следва да прилагат наистина ефективни действия за защитата на обществото, особено пък когато става реч за рецидивисти добре известни на службите, а не да ги задържат само за 24 часа. Най-малкото, което може да се направи в случая, е с прокурорско разпореждане престъпниците да бъдат задържани поне за срок от 72 часа.