СамокоВест

Обединението в дясно вече се случва – пет партии се събраха в реформаторски блок

Споделете ни в

reformatorsko obedinenieПетте партии, които се обединиха в Реформаторски блок – ДСБ, „Движение България на гражданите“, „Свобода и достойнство“, „Синьо единство“ и „Зелените“ дадоха обща пресконференция. Десният реформаторски блок беше обявен преди около седмица от лидера на ДСБ Радан Кънев. Реформаторското обединение цели българските държавност и институции да се върнат под контрола на обществото. На съвместната пресконференция петте партии представиха своите принципи и дългосрочни цели. Партиите в блока се обявиха за нови изборни правила, гарантиращи честен вот, прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите, целево финансиране, гарантиращо политическо представителство на българските граждани, освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархични зависимости, безкомпромисно преследване и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт.

„Блокът цели не просто да влезе в парламента и евентуално да участва в коалиция с „големите играчи” там, но да се бори за първото място при следващите парламентарни избори”, е позицията на лидерът на ДСБ. Според Кънев най-важната причина, която дава увереност на него и колегите му за успех на новия политически проект е фактът, че масово българският избирател остана непредставен в 42-рото Народно събрание. „Нашето разбиране е, че в момента има ясна разделителна линия между партиите в Народното събрание и тези извън. Парламентарните не могат да решат тежките и сериозни проблеми, пред които е изправена България – мафиотизиране и нефункциониране на държавните институции. Те осъществиха този модел на мафиотизирано управление. Днес слагаме разделителната линия между нас и тях и това ни обединява в този Реформаторски блок.”,  заяви по време на съвместната пресконференция на Реформаторското обединение секретарят на „Движение България на гражданите“ Йонко Грозев. Грозев добави, че се провеждат активни разговори и с неправителствени организации. Имаме тяхната готовност и желание да ни предоставят експертизата и енергията си, каза той. „Изграждаме ясна и широка платформа какво да случи в България и искаме да приобщим неправителствения сектор. Искаме избори, за да си отиде това правителство и България да тръгне напред. Хората се нуждаят от алтернатива” беше позицията на „Зелените”. За ролята на СДС в обединението от „Синьо единство“ отговориха, че очакват от новия председател Божидар Лукарски, който вчера изяви готовност да говори с десните партии извън парламента и да осъществи промяната в СДС. „Разбира се, че веднага ще потърсим СДС за разговори за присъединяване към реформаторския блок.“ Това пък заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в отговор на питане на репортер. Първоначално от ДСБ, „Движение България на гражданите“, Народна партия „Свобода и достойнство“, „Зелените“ и „Синьо единство“ отхвърлиха възможността СДС да бъде включена заради съмнения за „общ път с ГЕРБ“. Подир Националното събрание на СДС в събота позицията им се промени, след като новоизбраният председател Лукарски заяви готовност да включи партията в широк десен блок. Интерес към новото обединение имало и от страна на НДСВ и БЗНС, обяви Корман Исмаилов от „Свобода и достойнство“. На пресконференцията петте десни политически партии излязоха с общ документ, озаглавен Начала за обединение на реформаторския блок, който публикуваме отделно.

От съвместната пресконференция стана ясно, че Реформаторският блок ще бъде отворен за партии, неправителствени организации и активни граждани.