СамокоВест

НУ„Петър Берон“ изпревари ОУ“Митрополит Авксентий Велешки“ при външното оценяване. Първенец е ОУ „Св.СВ. Кирил и Методий“

Споделете ни в

Излязоха резултатите от националното външно оценяване на четвъртокласници. ОУ“Св.СВ.Кирил и Методий“ е първенец сред училищата в общината със среден успех от 16,94. Учениците са показали отлични знания по български език и по математика. Средният успех и по двата предмета е един и същ – 15,81.

Следва го НУ „Станислав Доспевски“ с успех 16,35. Изненадващо на трето място се нарежда училище „Петър Берон“ с 14,38. В класацията следват ОУ„Митрополит Авксентий Велешки“, училище „Христо Максимов“, ОУ“Димчо Дебелянов“, с. Говедарци. На последно място са четвъртокласниците от училището в с. Ярлово.

Третата позиция на възпитаниците на НУ“петър Берон“, преди учениците на ОУ„Митрополит Авксентий Велешки“, поражда въпроса доколко самостоятелно са работили децата. В не-малка степен класацията буди съмнения за „външна“ намеса при външното оценяване. Всеки, който познава нивото на знания на децата от двете самоковски училища, е убеден, че при ромчетата е паднало голямо подсказване. В подкрепа на констатацията е последното място на ОУ“Васил Левски“, село Ярлово, където почти всички ученици са също от ромски произход.