СамокоВест

Нов директор на Общинско лесничейство Самоков – Конкурс ли?!!!

Споделете ни в
Martin-Iliev
Мартин Илиев

За заглавието, последвано от въпросителни и множество удивителни, допринесе решението за избор на нов управител ( директор) на Общинско лесничейство – гр. Самоков. От материали в пресата и сайта разбрах как е протекъл т.н. “конкурс”. Първото, което се набиваше в очи, беше отстраняването на единият кандидат още в началото поради нередовни документи. Но още един кандидат e бил с нередовни документи, а именно изискването за магистърска степен! Това е новоизбраният кандидат Мартин Илиев. Защо той беше допуснат до “конкурса”? Не би ме заинтригувала толкова тази немаловажна подробност, ако не беше станало известно, че при избора му е надделяло мнението на 4-ма общински служители, въпреки “особеното мнение” на тримата по-важни според мен общински съветници. За мен и предполагам цялата самоковска общественост е по-важно тяхното независимо мнение! Неведнъж в близкото минало сме били свидетели как хора от обкръжението на кмета гласуват не по волята и убежденията си, а с единствената цел да му угодят. За двамата зам. кметове няма какво да коментираме, те навремето с лека ръка като общ. съветници са подписали предателската сделка за заменката на Александър Методиев – Сали. За секретарката Ангелина Вангелова и другата общ. служителка В. Манчева – които нямам честта да познавам, същото правило е в сила т.е – изпълняват волята на кмета.
Остава въпроса , чия воля изпълнява кмета?
Кой е бил критерият при избора, кое е надделяло в полза на спечелилия? Защо още в началото е пренебрегнато изискването № 1 за магистърска степен? За заменката, за която всички мълчат, кметът се измъкна с мъглявото обяснение, че това е “нецелесъобразна” постъпка, но не може нищо да се направи защото е решение на колективният орган Общински съвет, сега няма такова оправдание. За щастие по-голямата част от продажните ни съветници не са вече такива, и отговорността пада изцяло върху общинските служители.
Като Общинско предприятие ръководството на лесничейството би трябвало да се назначава от кмета, но поради скандалните нарушения последните години, Общински съвет гр. Самоков включи и участието на 3-ма съветника от различни партии, които се ползват с добро име сред съгражданите ни. Не е ли това достатъчно основание да се смята, че просто на общинските служители и в частност на кмета, не трябва да се гласува голямо доверие? Не е ли Общинския съвет върховен орган, защо се оставя всичко в ръцете на послушните служители? Защо се прави по най-демагогския начин конкурс за пред хората, като предварително се знае, че мнението на общинските съветници ще се игнорира, и ще стане пак това което реши кмета? С кого ще се оправдае следващия кмет, ако избора се окаже неудачен? Не познавам лично Мартин Илиев, нямам никакво мнение за него, но ме смущава особеното мнение на нашите избраници. Притесняват ме и някои писания във вестници, които определят същият като “човек на Сали” (справка вестник “Вяра”от 23.08.2013 г.) Дали изборът не е наложен от по високо ниво чрез него? Ето до какви неудобни въпроси тези, може би неверни, твърдения тласкат съзнанието ми, обременено от постоянните издънки на предишни местни управници. Общинско лесничейство е от особено значение за жителите на Самоков имайки предвид няколко причини:
1. Задоволяване на самоковското население с дърва за отопление и дървен материал за крайно нуждаещите се.
2. Осигуряване на немалки приходи за Община Самоков.
3. Максимално запазване на горското ни богатство.
Поради тези причини е напълно оправдан интересът към назначаването на директора на Общинско лесничейство – човекът на когото поверяваме управлението на нашите гори. Затова настояваме пред кмета и цялото Общинско ръководство да се публикува в местните медии копията от дипломите и другите документи (може част от личните данни да се прикрият ако се опасяват кандидатите от злоупотреба с тях) и възможностите които виждат кандидатите за прекратяване на злоупотребите и вандалското унищожение на горите ни. Надяваме се на отговор в разумен срок за да се удовлетворят обществените очаквания. Ако Общината има някакви притеснения за публикуването на тези документи, се обръщаме към участниците в конкурса, те да предоставят на медиите копия от споменатите по-горе документи, които да бъдат публикувани. Всяко мълчание и забавяне на тези искания, ще се възприемат като гузна съвест и “задкулисни игри”.
Благовест Коларов

One thought on “Нов директор на Общинско лесничейство Самоков – Конкурс ли?!!!

  1. Предложението на г-н Коларов е много добро и заслужава подкрепа. Сигурно е, че кметът няма да предостави документите. Той хем не е доблестен, хем е срахливец. И за да не чакаме „от умрел писмо“, нека Илиев и другият кандидат – Чарийски да си публикуват дипломите и виждания си за развитие на лесничейството, които са представили на конкурса.

Comments are closed.