СамокоВест

Новите цени на тока – веднага след евроизборите

Споделете ни в

tokВ края на месец май или началото на юни очаквам комисията да бъде готова с разчетите за новите цени на тока. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев в отговор на въпрос какво показват разчетите за новите цени на тока, цитиран от агенция „Фокус“.
След това ще се проведе едно по-широко обсъждане и на всички ще бъдат представени разходите по веригата и как те се отразяват върху цените. Той отказа да коментира какво увеличение на цената са поискали от Националната електрическа компания (НЕК) и останалите дружества по веригата. „Всички искат повишение, нашата работа е да седнем и да анализираме техните разходи, начина, по който се определят – при всеки е различно, и тогава да вземем нашето решение“, каза Боев.
По думите му срещу всяко увеличение или намаление на цената стоят разходи, които дружеството е доказало или следва да докаже, чак след това се преценява дали тяхното предложение за промяна в цената отговаря на истината.
В края на март и трите електроразпределителни дружества внесоха предложенията си за цената на тока, която ще е валидна от 1 юли. ЕВН поиска поскъпване от 7.9 на сто, ЧЕЗ настоя за структурна промяна във формирането на цената. В началото на април председателят на ДКЕВР Боян Боев коментира, че ЕРП-та искат 14% скок в цената на дневния ток.