СамокоВест

Нова такса ще вдигне допълнително цената на тока

Споделете ни в

tokov udarОт ДКЕВР готвят неприятна изненада за битовите и бизнес абонатите на ЕРП-тата. Наред със скока в цената на електроенергията от началото на месец юли по решение на държавния енергиен регулатор, предстои ново увеличение на тока. Бонус-завишаването ще бъде предизвикано от разликата, която се получава, между заявеното и потребеното количество енергия. Казано с други думи от небалансите по преносната мрежа. Досега за така наречените небаланси не се заплащаха от битовите абонати и малките фирми, които останаха на регулирания пазар на тока след началото на либерализацията.
Според експерти, ако, например, за даден квартал е било планирано, че ще изразходва 100 единици ток за месец юли, но той е изразходвал 70 единици, защото 30% от обитателите му са отишли на море, това ще бъде небаланс, за който ще трябва да се плаща. В същото време тези 30% от жителите на квартала пък ще предизвикват по-голямо потребление, например в морските курорти. Което ще предизвика повече потребление на ток от планираното там, за което също ще трябва да се плати. Това се потвърждава и от точка 13 от решението на ДКЕВР от 30 юни тази година за новите цени в сектор „Електроенергетика“. Комисията определя максимално допустим размер на отклонението на дневните почасови прогнозни графици, което може да се включва в крайната цена на електрическата енергия за клиентите на крайния снабдител и електроразпределителните дружества, се твърди в решението на ДКЕВР.
В тази връзка регулаторът определя до 1,5% отклонение за специалните балансиращи групи и крайните снабдители и до 0,5% за специалните балансиращи групи на електроразпределителните мрежи. От това става ясно, че компаниите, които ни продават тока и на които плащаме за изразходвана енергия, ще могат да калкулират в сметката ни и някоя друга стотинка за покриване на разходите за балансиране, за това, че битовите клиенти са изразходвали повече или по-малко ток от очакваното.
В същото време дружествата, които оперират електроразпределителните мрежи и на които плащаме таксите за пренос и достъп, също ще си калкулират допълнителните разходи за предизвикания от битовите клиенти и малките фирми небаланс по техните кабели.
Парите, които хората ще плащат на ЕРП-тата за новия ред във фактурите си, обаче няма да остават при тях. Според новите Правила за търговия с електрическа енергия, които влязоха в сила наскоро и отвориха пазара на ток у нас, електроразпределителните дружества трябва да заплащат на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) разходите, които техните клиентите са предизвикали. Така сумата, която всеки битов абонат или малка фирма ще плаща от следващата си сметка, ще бъдат превеждани директно на ЕСО. Все още обаче не е ясно какви точно ще бъдат тези суми. За най-масовите сметки на обикновените семейства, които плащат по 20-30-50 лв. за ел.енергия на месец, вероятно ще става въпрос за няколко десетки стотинки. Колко ще бъдат точно, ще разберем от следващата фактура за ток, която ще получим.
Освен това трябва да се знае, че тази допълнителна „такса“, която вече ще плащаме, няма да е константна, а ще зависи както от това колко ток харчи съответното домакинство, така и от това какъв е бил небалансът по мрежата за последния месец в мрежата на ЕРП-то, чиито абонати сме.