СамокоВест

Никога вече! 70 години след атомната бомба над Хирошима

Споделете ни в

hiroshima bombaДнес се навършват 70 години от един от най-черните дни в човешката история. В утрото на 6 август 1945 година американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ хвърля над японския град Хирошима атомната бомба „Малчуган“ – артилерийска уранова бомба с мощност 13 кТ. Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба „Дебелака“, аналог на „Тринити“ – имплозионна плутониева бомба с мощност 20 кТ., с която е разрушен град Нагасаки.
Счита се че жертвите в Хирошима са между 90 000 и140 000 души, а в Нагасаки между 60 000 и 80 000, като болшинството от жертвите са от цивилното население.
Други източници посочват 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.
Историците все още не са сигурни колко са станали жертва на радиацията.
Това е първият път в човешката история, в който се използва ядрено оръжие. Пълното опустошение е шокиращо за целия свят.
И до сега Япония остава единствената държава, атакувана с такова оръжие.
Днес официални гости от сто държави се събраха в Хирошима, за да отбележат годишнината и да отдадат почит на жертвите. Церемонията, на която присъстваше премиерът Шинзо Абе, се проведе в мемориалния парк. Събраното множество пусна хиляди фенери по река Мотоясу, минаваща през града. След това бяха освободени стотици бели гълъби, които политнаха към небето. Пред събраните близо 40 000 души днес Шинзо Абе призова за глобално ядрено разоръжаване, отбелязвайки, че атомната бомба не само е убила десетки хиляди при удара, но е причинила и невероятно страдание на оцелелите. Организации, борещи се с разпространението на ядрените оръжия, припомнят, че ракетите и бомбите, които са на въоръжение днес, са десетки пъти по-мощни от пуснатата в Хирошима. „Днес Хирошима е възродена и е станала град на култура и просперитет,“ отбеляза премиерът. „70 години по-късно искам да подчертая нуждата от световен мир.“
Освен премиерът, на събитието присъстваха американската посланичка в Япония Керълайн Кенеди и кметът на града Казуми Мацуи. „За да съществуваме съвместно, трябва да унищожим абсолютната нечовещина, каквато е ядреното оръжие. Сега е времето да вземем мерки,“ заяви Мацуи.