СамокоВест

Не заспивайте – предстои парад на планетите

Споделете ни в

Малък парад на планетите ще наблюдаваме довечера. Непосредствено след залеза на Слънцето, астрономите очакват видимо сближаване на три планети. Меркурий, Венера и Юпитер ще се виждат във вечерното сияние и ще се подредят близо една до друга в посока запад-северозапад около 22 часа.Във вечерите от 30 май до 8 юни, макар и трудно, Юпитер, Венера и Меркурий ще се виждат видимо подредени в права линия, ниско над северозападния хоризонт.Парад на планетите е астрономично явление, по време на което няколко планети от Слънчевата система се подреждат в една линия. Ъгловите отстояния между тях са сравнително малки, но въпреки това няма как да бъдат в абсолютно права линия, въпреки че положението е специфично.

Можем да наблюдаваме два вида парад на планети:

Малък парад, при който между две до четири планети се подреждат в една линия. Това са планетите Венера, Марс, Сатурн, Меркурий. Това се случва средно един път в годината между четири планети, до два пъти при три планети и всеки месец при двойки планети, което го прави обичайно, едва ли не ежедневно астрономично явление или астрологичен аспект.

За голям парад на планетите от Слънчевата система можем да говорим, когато пет и повече планети застанат в една линия. Това астрономично явление се случва веднъж на 18-20 години и при него можем да наблюдаваме подреждането в права линия на Земята, Венера, Юпитер, Марс, Сатурн, Уран. Този срок може да намалее и до 12 години, когато повече планети от Слънчевата система са в ретроградно движение.