СамокоВест

Неотменно като смъртта – улици и тротоари в Самоков опасно непроходими

Споделете ни в

putishtazimaВсяка зима, неотменно като смъртта, още с първия сняг самоковци са подложени от управниците си на угроза за здравето и живота си.
Почистват се само главните пътища и те колкото да се каже, че фирмата изпълнител върши някаква работа. На платното остават около десетина сантиметра снежна покрива, която веднага се превръща в ледени бабуни и коловози. Справка: Главната улица – „Цар Борис III”.
Всички, уж почистени, пътища са на този хал. А в малките, странични улички положението е още по-трагично. Там за решаването на проблема се разчита единствено на Глобалното затопляне. Те по принцип не се чистят.
И на този фон вечният печеливш обществените поръчки по сметосъбиране и снегопочистване продължава да е самоковското БКС. Неформален, ама баш реален, шеф на Фирмата е несменяемият общински съветник Емил Кривошиев – Креншиво. Но вместо да потърсят неустойки за зле свършената работа, кметът и общинарите продължават да му възлагат дейността и да наливат ежегодно по сметките на БКС милиони левове от нашите данъци и такси. По традиция Емилкривошиевата фирма гушва и по няколкостотин хиляди лева бонуси – за почистване на диви сметища, за почистване и корекция коритото на Боклуджа и т.н., и т.н. А, че някои от дивите сметища са дело на самия Кремвиш, което бе отразено и в редица национални медии по повод замърсяването на местността „Рашид Бегов чифлик“ – карай да върви. На кого му пука?
Но най-трагична е ситуацията с тротоарите. Те навсякъде са абсолютно непроходими. Само преди няколко години кметската управа, отново с наши пари, закупи техника за почистване на тротоари и алеи. След показната им демонстрация през първата зима – от там насетне май никой не ги е видял повече. Редовното оправдание на кмета Георгиев и на чиновниците от поверената му администрация е, че почистването на тротоарите и прилежащите площи е задължение на собствениците и ползвателите на имотите.
Да, ама ….!
Липсва какъвто и да е контрол от страна на отговорните за дейността общински служители. Колко предписания, колко санкции и на кого са наложени от страна на кметските чиновници при неизпълнение изискването на наредбата за снегопочистването на тротоарите и прилежащите площи в града? Какво направиха отговорните служители да се спре прехвърлянето на снега от пътното платно върху тротоара и обратно, на и без това незабележимо малкото почистени тротоари. Единствените изпълнителни и съзнателни самоковци, които продължават да чистят пред имотите си, са напълно обезсърчени, тъй като снегопочистващите машини на БКС само минути след това отново запокитват снега върху тротоара. След като години наред преливат от пусто в празно, Донкихотовците в Самоков стават все по-малко. А кой да контролира самите общински чиновници? Редовно остават непочистени и така наречените обществени пространства, което е задължение на кметската администрация. Пример – пространството в абсолютния център, пред ДНА и бившото Кино.
ВНИМАНИЕ! ВНИМАНИЕ! ВНИМАНИЕ!
Безхаберието на кмета Георгиев и на чиновниците му към снегопочистването в Общината непосредствено застрашават здравето и живота на самоковските граждани. Пешеходците са принудени да се движат по пътното платно, водачите често не могат да овладеят автомобилите поради ледените бабуни и коловози и разминаването с тежки катастрофи до момента си е чист късмет. В потвърждение на сериозността на проблема допълваме, че задръстените и непроходими самоковски тротоари отново влязоха в обективите на националните медии. Обедната емисия новини по Нова телевизия направи бездействието на местните управници достояние на цяла България.
Затова питаме кмета Георгиев, какво чака – да брои труповете и осакатените или ще си свърши работата спорти цената. Защото срещу милионите левове, измъкнати от изтънелите ни до скъсване джобове, които първият ни администратор брои ежегодно на БКС, ние – самоковските граждани, заслужаваме почистени и безопасни пътища и тротоари.