СамокоВест

Незаконното Енерго в циганската махала и кметът на Самоков отново попаднаха в „Разследване” – файда никаква

Споделете ни в

tokКак се ликвидира незаконно Енерго? Ами никак! Продължава кражбата на ток за милиони левове в циганската махала на Самоков. Криминалната мрежа от всевъзможни кабели и жици все така оплита квартала. Групата на Пиже и компания продължава безнаказано да събира парсата, да коли и да беси в гетото. Ивайло Добруджански все още е шеф на енергоразпределителното предприятие в Самоков. Кметът Владимир Георгиев продължава да се крие от медиите и да се прави на ни лук ял – ни на лук мирисал. Благодарение на поредния епизод на предаването „Разследване” по Нова телевизия тези факти отново станаха известни на всички отговорни институции в държавата. И какво от това?

Кражбите на ток в така наречения „Седми квартал” не са от вчера. Над 17 години циганите дърпат ток безмерно и на аванта – отопляват се на пригодени за печки пружини от легла, крушките им светят денонощно, музиката свири, телевизията върти турски сериали. Живот! И всичко това, защото сметката я плащаме ние – редовните български данъкоплатци. А тя никак не е малка. По изчисления на независими експерти около милион лева са щетите само за месец. Е, до кога?

Според ЧЕЗ прекъсването на кабелите ще предизвика размирици, а прокарването на законна мрежа е невъзможно за жители на незаконни къщи в гето. Практиката обаче показва, че решение има. И това е факт в най-големите ромски махали – „Факултета” в София и „Столипиново” в Пловдив. Иначе казано – изходът според специалисти е възобновяване на старите партиди на ромите от времето, когато енергото е било държавно. Те са били закрити заради натрупани дългове от нередовни платци, но реално съществуват в архивите. Такова възстановяване вече е направено в Столипиново, а старите дългове са върнати разсрочено или с режим на тока. Тази възможност беше посочена и в поредния репортаж на разследващия журналист Марин Николов.

Незаконното Енерго в Самоков обаче няма да бъде ликвидирано! Не защото „компетентните” органи не знаят как. А защото не искат! Пък вече имат чадър и от най-високо място. Обяснението, че циганите могат да крадат ток безнаказано, защото къщите им били незаконни е толкова нелепо, че ако не ни струваше твърде скъпо щеше да е смешно. Дали ако някой отмъкне с незаконния си автомобил банковия трезор с парите на депутати и министри ще носи отговорност или не? Дали ще трябва да върне заграбеното или ще го отнесем пак ние – овцете, пардон, гражданите на България.

След излъчения на 29 септември епизод на „Раследване” един добър приятел написа във Фейсбук – „Между другото репортерите на „Разследване“ е добре, вместо да се гонят с Пиже, да задават въпроси на бивши и настоящи кметове, общински съветници, прокурори, следователи, шефове на партийни централи. На мен проблема ми е, че има беззаконие и никой, на когото му плащат заплата с моите, нашите, вашите пари не си е свършил работата. А Сали и Пиже ядат баница, щото някои им я дава, за да му осигуряват пържолите, примерно”.

Проблемът обаче е как да накараме тези, на които плащаме заплатите да си свършат работата, след като никой от тях не е заинтересован? Управниците на всички нива в държавата залагат на циганите, тъй като са станали управници с техните гласове и  пак на тях разчитат, за да продължат да бъдат управници, та да лапат пържолите, както пише приятелят. При това, за да гласуват циганята регистрация имат, а да си плащат тока – нямат!  Търговските дружества и в часност ЧЕЗ, не дават и дума де се издума за узаконяване на циганския ток. Къде по-сигурно, гарантирано и лесно е да си съберат парите от нас – редовните им платци и невинни абонати, отколкото да гонят Михаля. То да си вземат дължимото от поне 80% от ромите е като да чакат от умрял писмо, а това ги удря директно в джоба. Ще им секнат заплатите от по няколкостотин български лева на месец, къквито са възнагражденията на служителите по високите етажи на електроразпределителните дружества, както огласиха преди време редица медии. За тлъстите премии да не говорим. Иначе отдавна да са премахнали от нормативните актове такива безумни разпоредби, съгласно които циганите не могат да си плащат тока, защото къщите им са незаконни. Не са за пренебрегване и благините на по-дребните риби, като Ивайло Добруджански и сие, та драпа да запази поста си на всяка цена. За „независимите” български прокурори и съдии отдавна се знае – знае се и в цяла Европа и по света. Та проблемът е как да ги накараме да си свършат работата. Протестите в София, които продължават повече от 100 дни показаха, че с мира не става. А народът е казал: като не щеш с мира – със секира. И дали секирата да не е тази, която предложи интервюираният от Марин Николов самоковец. Щом властимащите не премахват циганския ток от сметките ни и ние да спрем да плащаме. И тъй като всичко е накуп в една обща фактура, няма да броим с мъка изкараните си левчета не само за мангалския кеф, но и за собствените си разходи. Та и ние най-подир да видим как се живее на аванта в тази държава.  

One thought on “Незаконното Енерго в циганската махала и кметът на Самоков отново попаднаха в „Разследване” – файда никаква

  1. „Кметът Владимир Георгиев продължава да се крие от медиите и да се прави на ни лук ял – ни на лук мирисал“…като истински комунист.Ако има някъде договор да се подпише,лента да се среже-там е пръв.Пък и циганският вот реши последните кметски избори,няма как да им дръпне шалтера.

Comments are closed.