СамокоВест

Незаконна сеч и незаконни постройки доведоха до трагедията във Варна

Споделете ни в

varna tragediqВарненци са категорични, че незаконната сеч в местността Джанавара и незаконните постройки в дерето до улица „Розова долина“ са основната причина за приливната вълна в Аспарухово. Според жители на града незаконните постройки в дерето са образували тапа и така се е стигнало до грамадната приливна вълна, която удави квартала. Десетки интервюирани посочват, че в Каварна и Шабла се е изсипал повече дъжд, но до такива убийствени наводнения не се е стигнало. Те изтъкнаха, че ромите секат поголовно, но актове за незаконната сеч не им се съставят, защото са основните гласоподаватели на ДПС. Каналите във Варна се поддържат от фирми, близки на властта. И при бившия кмет са същите схемите, и при сегашния са същите. Трябва ли трупове да се носят по улиците, за да се вземат мерки, негодуваха потърпевши.
Любителски видеоклип, озаглавен „Една от възможните причини за наводнението във Варна”, подкрепен със снимков материал, пусна в Youtube Христо Топчиев. На клипчето се вижда как дерето се стеснява, навлизайки в квартала, застроено е с незаконно постройки и приключва директно на улицата. Освен това дърветата в началото му са изсечени. В клипа са показани снимки от Google Street View и се вижда как отводнителният канал „свършва“ в една къща, построена върху него. Каналът минава под няколко къщи и се прехвърля в много по тясно непрофесионално изградено каналче, което със сигурност е преляло снощи. То свършва на ул. „Гривица“ и не влиза в канализацията. Оттам водата потича по улица „Горна студена“, слизаща надолу към целия квартал.
Дерето над „Аспарухово“ преля и уби хора, защото постепенно се стеснява, застроено е с вероятно незаконни сгради и в един момент направо си се излива на улицата, което според мен е скандално. Също така дърветата в началото му са изсечени, според сателитните снимки в интернет, което вероятно обяснява всичката кал.“ Това пише в обяснението си към клипа Христо Топчиев.
В края на видеото авторът задава следните въпроси:
– Как „Темелково“ дере, потенциално събиращо толкова много вода се задънва и излива на тясна кална улица във Варна, а не в подземен или надземен канал?
– Законни ли са къщите, очевидно построени в дерето?

 

One thought on “Незаконна сеч и незаконни постройки доведоха до трагедията във Варна

  1. Може би така ще стане някога и в Самоков. Изсечената гора на Ридо над мотопистата от нашите самонастанили се мургави съграждани, няма да поеме евентуално обилни валежи, и те ще „отплават“ към с.Драгушиново…

Comments are closed.