СамокоВест

На Петковден изпращаме лятото и посрещаме зимата

Споделете ни в

Във всички епархии на Българската православна църква днес се отслужи тържествена Света Литургия за Света Преподобна Параскева или Света Петка Българска. Св. Петка е една от най-почитаните и популярни светици. В житието, написано за нея от Патриарх Евтимий Търновски, тя се сочи като покровителка на българския народ. В него четем, че светицата е родена през ХІ в. в семейство на заможни българи в град Епиват на Мраморно море. От малка Св. Петка проявявала състрадание към бедните и нещастните и искала да се посвети на Бога. Когато родителите й починали, тя раздала цялото наследено имущество на нуждаещите се, отишла да се поклони на гроба Господен и заживяла като отшелничка в Йорданската пустиня. Предусещайки кончината си, светицата се завърнала в родния си град и две години по-късно тихо угаснала.

Мощите на Преподобна Параскева правели чудеса и лекували. През 1238 г. българският цар Иван Асен ІІ ги пренесъл в старопрестолния Търновград и ги поставил в новопостроения храм „Преподобна Петка”. Затова светицата е наречена Св. Петка Търновска. След падането на старата българска столица под османска власт, светите мощи били пренесени във Видин, а по-късно в Белград. Днес те почиват на румънска земя в град Яш, в храма „Три светители”.

Празникът на св. Петка е познат у нас като Петковден, Петки. Това е един от най-големите български народни празници и с него се отбелязват краят на лятото и началото на зимата, както и завършекът на земеделския и животновъдния годишен цикъл. На този празник, както и на Димитровден, става разплащането с наетите за лятото ратаи, овчари, жътвари и спазаряването им отново, което на много места се съпровожда с угощения и „коч курбан”. За него овчарите дават жертвеното животно, а стопанките месят хляб и точат баници с пожелание „да се точат агънцата и овцете. С Петковден започва периодът на годежите и сватбите и из къщите тръгват сглядници годежари.

В народните представи на българите Св. Петка е лечителка и пазителка от „страшни” болести. Жените в странджанския край я тачат против безплодие.