СамокоВест

На извънредния лекарски събор в Боровец медиците отново поискаха главата на шефа на здравната каса

Споделете ни в

Българският лекарски съюз поиска незабавно оставката на управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков. За това единодушно гласуваха делегатите на провелия се в Боровец извънреден лекарски събор. Многократно досега БЛС е представял на вниманието на обществото своите аргументи за това, изтъкнаха от съсловната организация. Цеков, който е бивш депутат от ГЕРБ, оглави касата през март миналата година, а мандатът му е пет години. Председателят на БЛС Цветан Райчинов тогава коментира номинацията му с думите: „Ще кажа само – горко му на Пламен Цеков“  и допълни, че „депутатът влиза в институцията в най-тежкия момент – когато се решава проблемът с финансирането на болниците и цените на лекарствата“. Предложената от Цеков нова методология за финансиране на болниците, която включва въвеждане на прогнозни лимити, не се приема от съсловната организация. Според председателя на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов е крайно време да се отнеме монопола на касата като тя престане да бъде използвана от тези, които са на власт, защото здравето не може да бъде собственост на никоя партия.

От лекарския съюз споделят, че има много причини да искат оставката на шефа на здравната каса. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви, че смяната на управителя би трябвало да бъде предшествана от проверка за състоянието на касата. Той за пореден път се обяви срещу лимитите за медицинска дейност. „Не може да има лимити в здравеопазването, защото не може да се предвиди колко точно хора, от какво заболяване ще страдат. Това е абсурд. Регулация да, но не и лимити”, категоричен е д-р Райчинов. „Общо над 2 млрд. лева са взети от осигуровки, но доколкото разбрахме, тези пари отдавна ги няма. Би трябвало хората да знаят къде и защо са отишли парите, които са си внесли за здраве. Да не говорим за надсъбраните в последната година пари, 40 млн. лева потънаха незнайно къде. Не достигат парите за онколекарства, за други медицински дейности, а парите потъват незнайно къде”, изтъкна още председателят на БЛС.

Лекарите плашат и с протести ако парламентът не изготви ясна стратегия за здравеопазването за следващите 5 години и не приеме до месец исканите от тях законодателни промени.