СамокоВест

Наши и чужди бракониери унищожават общинските гори – кметът нехае

Споделете ни в

Незаконната сеч в общинските гори продължава с години. Погромът е ежедневие не само във високите горски територии, но и в парковете до самия град, сиреч пред очите на кмета, на началника на общинското лесничейство, на полицията и на всички отговорни за опазване на общинската собственост институции. За съжаление никой от овластените фактори не си мръдна пръста да си свърши работата. През това време се смениха няколко общински кмета, но унищожението на общинските гори продължаваше с нарастващо темпо и размери. Може би безхаберието на общинските ни управници се дължи на факта, че всички те, до един, са представители на БСП, бившата Комунистическа партия, чийто идеен принцип беше и си остана -„Чуждото е общо. Нашето си е наше”. Не по-малко бяха промените и на кормилото на районното полицейско управление, но и при органите на реда стилът на работа си остана един и същ. Демек – никакъв контрол. Несменяем и вечен остана само шефът на общинското лесничейство. От момента на създаването му – преди десет години, та до днес то се оглавява от Евгени Димитров. В резултат на престъпното нехайство на „великолепната тройка” общинските гори направо са опустошени. Достатъчно е да се видят пораженията в крайградските паркове, за да е ясно, че самоковци отдавна са загубили по-голямата част от горите си. „Ридо” и „Лаго” отдавна са белязани от стотиците гниещи пънове на отрязаните дървета, от оглозганите за борина млади борови дървета, които при първия по-силен вятър и по-тежък сняг ще се пречупят напълно, от падналите и преплетени клони след безмилостната сеч. По-чудовищна безстопанственост човек трудно може да си представи. А може би не става дума само за престъпна небрежност. Не е изключено да е налице умишлено престъпление от страна на избраниците ни в ограбването на общинската собственост. Трудно можем да си обясним подобна незаинтересованост от страна на всичките ни градски първенци, които последователно оглавяваха отговорните за опазването на горите институции, ако нямат личен интерес и мотивация от разграбването им.

А с промените в Закона за горите нещата се влошиха още повече. До влизането им в сила за опазването на горските територии, независимо чия собственост са, отговаряха държавните горски стопанства. С новите разпоредби отговорността премина върху собствениците им. Това ще рече, че към днешна дата за опазването на общинските гори отговаря преди всичко кметът Владимир Георгиев. Вместо незабавно да организира проверка на състоянието на общинските гори и да започне процедура по предаването и приемането им от Държавното към Общинското лесничейство със съответните надлежно оформени протоколи, кметът остави междузаконието и безвремието напълно да размият ролята и отговорността на отделните стопанства. При отсъствието на констативни протоколи по никакъв начин не може да се установи чия е вината за унищожението на общинските гори и виновните длъжностни лица да бъдат съответно санкционирани. Така че, поголовната сеч и разграбването на дървесината си остават изцяло за сметка на истинските собственици на горите. А това сме всички ние – жителите на общината. Междувременно щатът на Общинско лесничейство набъбна с нови 11 бройки, на които бяха назначени пазачи на общинските гори. Да оставим настрана, че при назначенията не бяха спазени нормативните изисквания горските надзиратели да имат лесовъдско образование и организацията на работата им да бъде точно определена с договор или длъжностна характеристика. И в този случай, както при всички общински назначения, подборът стана на база политическата принадлежност на родовете към партията столетница. На кадровия маниер на управниците ни отдавна сме обръгнали. Показателно обаче е, че пазачите и до момента не са приели участъците си по надлежния ред, не разполагат с необходимия транспорт, нямат зачислено оръжие, не са им издадени карти за легитимация. Така че, в крайна сметка те нито знаят какво трябва да охраняват, нито имат възможност да го сторят. Последиците са фатални за общинските гори. Кражбите на дървесина са огромни. За това, че самоковските общински гори са оставени на произвола на съдбата и отдавна са село без кучета вече се знае в цяла България, че и в чужбина. Освен нашенските бракониери в горите ни вече вилнеят крадци от къде ли не, от всякакъв етнос и калибър. Наскоро бе заловен камион с 10 кубика незаконни дърва, изсечени от нашите гори, управляван от 34 годишния К.А от с. Горна Василица.

А иначе общината ни се води като една от най-богатите на гори общини. На книга притежаваме около 18 000 ха гори. На това основание кметът Владимир Георгиев бе избран за заместник председател на сдружението на общините собственици на гори. В действителност обаче по-голямата част от тези 18 000 ха отдавна вече са пустош и голи чукари. За сметка на това личното благосъстояние на цяла върволица управници, оглавяващи отговорните за опазването на горите институции, очевадно се разрасна и разду до невиждани размери.

За престъпленията в общинските гори отново ни сигнализираха разтревожени граждани. Публикуваме пълния текст на писмото.

3 thoughts on “Наши и чужди бракониери унищожават общинските гори – кметът нехае

  1. Предлагам да изберем за кмет на Самоков Супермен , а за охрана на Самоков „Великолепната седморка“. БСП да се командирова на обучение на Бузлуджа, а полицаите в Сен Тропе. Забелжка: /Само !! предлага решение на проблемите на града ../

  2. тази сече основно от циганското гето което само по себе си е незаконно,но и за това кметските очи са затворени…………

  3. За Ридо и около Дъбова глава е ясно кой я оглозгва гората никой не го отрича. Но голямата сеч се извършва от друг циганин дето има не гатер а цало предприятие в Червената земя. Тоя сече не с каруци а с тирове където си поиска даже избира в най-качествената гора. Това всеки не го вижда защото е малко по-отдолечено от града.И не е от вчера а от 10-15 вършее законно защото има закрилата на кметската власт.

Comments are closed.